kamień i ogień
kamień i ogień
No i masakra.
Podciąłem cargę do odpowiedniej wysokości tak aby został naddatek na zakucie kamienia w rogach.
Zrobiłem krawatkę. Ale zamiast przylutować kółeczko do zawieszki i wtedy założyć krawatkę i zalutować ją.
Zrobiłem dokładnie na odwrót.
Efekt był taki. Lut z kółeczka podpłyną pod krawatkę i unieruchomił ja. W czasie próby naprawy chciałem rozprowadzić nadmiar lutu cienkim śrubokrętem. No i przebiłem cargę. Chcąc naprawić swój błąd wytopiłem jedynie większą dziurę.
Przed zrobieniem zdjęć element wygotowałem w kwasku cytrynowym i wyczyściłem szczotką drucianą na szlifierce. Wygląda na wymęczony bo wyjęty ze złomu.
Wkurzyłem się ale czegoś się nauczyłem.
A popacz se tutaj, czleczyna tlumaczy krok po kroku jak oprawic kwadratowy kamien. Oprawa do kantu
.Nie bardzo to widać ale odnoszę wrażenie że oprawka powinna byc nieco grubsza dzięki czemu po zakuciu kamienia będziesz miał możliwość zapiłowania nierówności
Moja rada na przyszłość -jeżeli kamień obniża się ku narożnikom oprawka powinna obniżać się również -tak więc jeżeli na bokach masz naddatek 0,5mm dopiłuj oprawkę tak aby na narożnikach była podobnej wysokości ogniwka wraz zawieszka przylutuj przed oprawieniem kamienia a problem z podgrzaniem kamienia nie będzie problemem
.Nie bardzo to widać ale odnoszę wrażenie że oprawka powinna byc nieco grubsza dzięki czemu po zakuciu kamienia będziesz miał możliwość zapiłowania nierówności
To w zasadzie jedno z podstawowych narzędzi i warto je mieć w swoim warsztacie jubilerskim. Mnie też to przekonało i zamierzam rozejrzeć się za tym narzędziem.
Ale sie porobilo ! Zna ktos moze polska nazwe "tego narzedzia"? Po angielsku to jest bezel roller, sprzedaja toto w kompletach z bezel pushel i burnisher za niewielki pieniazek.
http://www.metalclay.pl/porady_ac14.html tu jest tabelka z wytrzymałością kamieni na wypalanie
Pomijając fakt wiarygodności tej tabelki, nie bardzo wiem co to są sztuczne kamienie, i dlaczego syntetyczny diament został własnie tam umieszczony a nie w kamieniach syntetycznych, po drugie nie przetrwał próby - bardzo dziwne???
przydałoby się jeszcze dodać fakt mnogości rożnych form poprawiania kamieni które to właśnie mimo umieszczenia w tej tabelce zmianom ulegną na pewno jak kamienie olejowane, woskowane lub prawdopodobnie ulegną jak kamienie barwione, wygrzewane w celu zmiany barwy czy też napromieniowane, także i to byłoby dobrze brać pod uwagę przy wypalaniu.