Emalierstwo
Emalierstwo
@Leszek, nawierć otwór i wytnij delikatnie piłką otwór o odpowiednim kształcie. Jak przyspawasz zawieszkę
to żona pokruszy emalię. Wystarczy, że gdzieś zaczepi wisiorem. Tu musi być ruchomy element.
(10-23-2017, 06:17 PM)kriss @Leszek, nawierć otwór i wytnij delikatnie piłką otwór o odpowiednim kształcie. Jak przyspawasz zawieszkę
to żona pokruszy emalię. Wystarczy, że gdzieś zaczepi wisiorem. Tu musi być ruchomy element.
(10-23-2017, 06:17 PM)kriss @Leszek, nawierć otwór i wytnij delikatnie piłką otwór o odpowiednim kształcie. Jak przyspawasz zawieszkę
Kriss znowu proszę o pomoc :-)))) Wiem że nie masz zbytnio czasu więc odpowiedz tylko tak - nie. (proszę)
Chcę zrobić sobie oprawę sam w tym celu :
1 - najlepiej użyć blachy 925 ? i jaka grubość jest odpowiednia przy elementach ok. 3 cm ?
2 - na tasiemki - cargi stosować srebro 925 ?
3. - czy mogę stosować cargi takie jak na zdjęciu do oprawy emalierskich kaboszonow
4 - jaki drut stosować ( grubość ) by u góry przylutować kółko lub uformować jakiś finezyjny uchwyt ?
Z góry dziękuję za odpowiedź odwdzięcze się w emalii :-)

@Leszek to tak jakbyś zadał pytanie Jakie koła założyć do samochodu?? Odpowiedź brzmi, mogą być z wozu drabiniastego 
a tak poważnie, wszystko zależy od projektu. Przy tej średnicy którą podałeś, ja bym zastosował drut 1,2 - 1,3 mm ( dobiera się
tak, żeby optycznie dobrze wyglądało i spełniło swoją funkcję ) Łatwiej na początek będzie Ci zrobić oprawy z 0,999 i zakuć emalię.
Oczywiście lepsza jest 0,925, ale to jak dojdziesz do wprawy. Przy użyciu tych tasiemek z fotki, nie powinieneś mieć problemu z
oprawą. Musisz wlutować tylko jakąś podkładkę, podstawę dla kamienia, czy emalii. Zawieszki też możesz kupić gotowe. Wystarczy
tylko przylutować. Na oprawy z 0,999 użyj blachy o grubości 0,3 mm, do 0,925 wystarczy 0,2 - 0,25 mm. Jeżeli zastosujesz grubszą
blachę, to będziesz musiał użyć większej siły do oprawy i możesz pokruszyć sobie emalię. Przy cienkich oprawach niema miejsca
na poprawki. Musi być zrobione czysto. 
(10-25-2017, 10:56 AM)kriss Musi być zrobione czysto.
Trupek jest dość skomplikowany. Najłatwiej będzie oprawić go w 0,999.
(10-25-2017, 01:29 PM)kriss Trupek jest dość skomplikowany. Najłatwiej będzie oprawić go w 0,999.
(10-25-2017, 01:29 PM)kriss Trupek jest dość skomplikowany. Najłatwiej będzie oprawić go w 0,999.
Na wszystkie pytania odpowiadam Tak