Pytanie o probe...
Pytanie o probe...
Hej,mam pytanie odnosnie wybitej proby na pierscionku... szukalam juz w internecie i nic kompletnie nie udalo mi sie znalezc... mianowicie wybite sa 3 znaki.. C w kolku, liczba 52 i jeden znak ktory przypomina labedzia lub jakiegos ptaka... ktos moze sie orientuje co te znaki oznaczaja? nie mam pojecia czy pierscionek jest z rodowanego srebra czy moze z bialego zlota...
Po pierwsze wrzuć zdjęcie pierścionka, czasami po wyrobie można już coś wnioskować, po drugie jeśli masz możliwość zrobienia zdjęcia makro byłoby łatwiej ewentualnie rysunek znaków bo sporo "ptaków" w swoich cechach mają i Czesi i Słowacy a i Portugalczycy też trochę i choć są to głównie głowy ptaków ale nie tylko.
Szkoda że nie ma widoku od góry. Z tego co widać to cecha łabędzia najbardziej przypomina cechę francuską dla wyrobów srebrnych nieznanego pochodzenia i choć nie jest to dokładnie to może to być starsza cecha. Także najprawdopodobniej to srebrny pierścionek w rozmiarze 52.
Litera "C"jak przypuszczam jest wewnętrznym znakiem producenta.
Wydaje mi się, że to pierścionek odlewany ze stali z oprawionymi kawałkami szkła.
Być może posrebrzany.
Próby srebra są inne.
Wygląda na masową produkcję i raczej tanią.
Srebro zmienia kolor w specyficzny sposób, więc jeśli pokrywa się żółtawą patyną to srebro, lub posrebrzane.
Jeśli ciągle jest błyszczące to zapewne stal. Ale mogę się mylić.