Pytanie o probe...
Pytanie o probe...
Pierścionki wyglądają na takie co nie przekraczają 5gr - przynajmniej u nas nie byłby cechowane. Kamienie to similki takie przystosowane do wklejania, ale widziałem już je w bardzo tanich wyrobach jak i markowych złotych, srebrnych, posrebrzanych i z metalu także ciężko określić na tej podstawie. Choć złoto bym raczej wykluczył bo zawsze były w specjalnej "masie" nie bezpośrednio w metalu. Jeśli chcesz spróbować samemu sprawdzić to weź pilniczek do paznokci (metalowy) nie z nasypem diamentowym ale zwykły i spróbuj zarysować na kancie w niewidocznym miejscu jeśli to srebro bez problemu zapiłujesz jeśli nie, poczujesz jakbyś piłował coś szklistego
no tak... ale o ile sie nie myle to srebro rodowane nie bedzie sie pokrywac zolta platyna.... no i nie wyglada mi to na stal... wiec wciaz obstawiam miedzy srebrem a bialym zlotem... gdyby to byla masowka to rowniez spotkalabym sie z tak wybita proba gdyz dlugi czas pracowalam w sklepie jubilerskim, dlatego tez ciekawosc przywiodla mnie na srebrnie.pl i chec rozwiazania tej zagadki...