Emalierstwo
Emalierstwo
Może uda się ożywić wątek emalierski?
Moje pierwsze (od blaszki i prętów) realizacje biżuterii.
Wisiorki dwustronne. Emalia komorkowa (cloisonné) na srebrze 999, złota i srebrna folia (paillon), emalie transparentne i nie (Emaux Soyer, ołowiowe), kontremalia (irys - emalia czarna kryjąca, chabry - zielona transparentna). Drucik srebrny 0,15 x 0,3 mm
Oprawa 925, tył ażurowy i grawerowany.
Łańcuszki z metra, 70 cm.
Patyna.
Waga: 36 g
Wymiary: Irys - 45 x 29 x 5 mm, Chabry - 36 x 6 mm
(08-21-2024, 09:00 PM)JWaj Może uda się ożywić wątek emalierski?![]()
Wisiorki dwustronne. Emalia komorkowa (cloisonné) na srebrze 999, złota i srebrna folia (paillon), emalie transparentne i nie (Emaux Soyer, ołowiowe), kontremalia (irys - emalia czarna kryjąca, chabry - zielona transparentna). Drucik srebrny 0,15 x 0,3 mm
Patyna.

(08-21-2024, 09:00 PM)JWaj Może uda się ożywić wątek emalierski?![]()
Patyna.

Tak teraz zdjęcia są pełnowymiarowe.
Odnośnie tego po prawej
Emalia na końcach jest nie wykończona.
Dziurki na powierzchni czarnej są wynikiem spalenia lub niewłaściwego wysuszenia.
Generalnie nie łącz emalii transparentnych z ceramicznymi kryjącymi.
Kolory transparentne są słabo wypalone dlatego nie widzę podłoża. Jaki podkład stosowałaś ?
Ale ogólne wrażenie jest bardzo pozytywne.
Odnośnie tego po prawej to czy cienie przy drutach były zamierzone ?
Jak nie to zastosowałaś :
a) niewłaściwy kolor biały ( chyba kryjący bo tła nie widzę )
b) za miękki flux podkładowy
c) niewłaściwy flux wykończeniowy reagujący z kolorem biały,.
d) druty łodyg nie są ze srebra 999
Nie mogę określić co jest przyczyną bo nie opisujesz dokładnie przebiegu prac.
Niebieski kolor jest nie wykończony =
a ) ma ślady przetarcia papierem
b) l ub nie wypalony końcowo z powodu za twardego fluxu lub z obawy o spalenie koloru białego.
Nie stosuj kolorów kryjących do srebra oraz łączenia z transparentnymi od tego są kolory opal. Emalie ceramiczne stosuje się do garnków a nie biżuterii .
By określić błędy napisz jak robisz i kolejność nakładania emalii w raz jej temperaturą wypału bo nie stosuję emalli Soyer
Prace ładne warto zdjąć te emalie rozpuścić emalię w kwasie ( lub wytłuc młotkiem ) i zrobić drugi raz.
Pozdrawiam Leszek
Dziękuję za uwagi.

- do ceramiki?
Litości !
O, fajnie!
Dziękuję za uwagi.
Moje odpowiedzi i pytania na końcu twoich uwag.
Emalia na końcach jest nie wykończona. - nie rozumiem?
Dziurki na powierzchni czarnej są wynikiem spalenia lub niewłaściwego wysuszenia. - wlasnie widzę, ze mam problem z pęcherzykami w tej czerni 
Generalnie nie łącz emalii transparentnych z ceramicznymi kryjącymi. - ceramicznymi? tzn do ceramiki? nie mam takich.
Kolory transparentne są słabo wypalone dlatego nie widzę podłoża. Jaki podkład stosowałaś ? - chyba kwestia zdjęcia, transparentne są płatki kwiatów i liście, irys - na złotym paillonie, chaber na srebrnym.
Ale ogólne wrażenie jest bardzo pozytywne. - dzięki 
Odnośnie tego po prawej to czy cienie przy drutach były zamierzone ? - nie były, ale stwierdziłam, ze fajnie wyglądają 
Jak nie to zastosowałaś :
a) niewłaściwy kolor biały ( chyba kryjący bo tła nie widzę ) - to był opal, tak nie widać, potem gdzieś doczytałam, ze opal nas średnie nie bardzo...
b) za miękki flux podkładowy - bezpośrednio na paillon srebrnym
c) niewłaściwy flux wykończeniowy reagujący z kolorem biały,. - nie stosuje fluxow wykończeniowych
d) druty łodyg nie są ze srebra 999 - są
Nie mogę określić co jest przyczyną bo nie opisujesz dokładnie przebiegu prac.
Niebieski kolor jest nie wykończony =
a ) ma ślady przetarcia papierem - nie ma, kwestia zdjęcia
b) l ub nie wypalony końcowo z powodu za twardego fluxu lub z obawy o spalenie koloru białego. - wypalony koncowo. Ale nie rozumiem - z powodu za twardego fluxu?
Nie stosuj kolorów kryjących do srebra oraz łączenia z transparentnymi - dlaczego?
od tego są kolory opal.
Emalie ceramiczne stosuje się do garnków a nie biżuterii .
- do ceramiki?
Emalie nakładam zgodnie z ich twardością, temperatura wypału: najpierw twarde (840-900), potem średnie (800-840), potem miękkie (poniżej 800).
Prace ładne warto zdjąć te emalie rozpuścić emalię w kwasie ( lub wytłuc młotkiem ) i zrobić drugi raz. - o, nieeeee
Litości !
Super że to tylko złe zdjęcie, zrób dobre zdjęcie :-) bo to piękna praca. i warto eksponować transparentność emalii, W sumie w emalii tylko o to chodzi by była czysta i kryształowa jak brylant.
PS emalie nie transparentne to emalie ceramiczne z wyjątkiem kolorów opal, nie stosuje się ich do emalii transparentnych bo są za miękkie.
Pozdrawiam
(09-09-2024, 09:31 AM)GRAWERka Super że to tylko złe zdjęcie, zrób dobre zdjęcie :-) bo to piękna praca. i warto eksponować transparentność emalii, W sumie w emalii tylko o to chodzi by była czysta i kryształowa jak brylant.
PS emalie nie transparentne to emalie ceramiczne z wyjątkiem kolorów opal, nie stosuje się ich do emalii transparentnych bo są za miękkie.
Pozdrawiam
A co miałeś na myśli pisząc, ze w tym okraglym emalia nie jest zakończona, czy wykończona?
Spotkałeś się z informacja, żeby nie kłaść białego opalu na srebro?(09-09-2024, 09:31 AM)GRAWERka Super że to tylko złe zdjęcie, zrób dobre zdjęcie :-) bo to piękna praca. i warto eksponować transparentność emalii, W sumie w emalii tylko o to chodzi by była czysta i kryształowa jak brylant.
Pozdrawiam
A co miałeś na myśli pisząc, ze w tym okraglym emalia nie jest zakończona, czy wykończona?
Spotkałeś się z informacja, żeby nie kłaść białego opalu na srebro?
A oto moj ostatni wisiorek:
część emaliowana na blaszce Ag999 2,5cm x 2,5 cm, paillon zloty, druciki złote 0,12mmx0,3mm, w tle 3 odcienie emalie transparentnych zielonych i jedna opal zielony, lilia biała kryjąca. Na koniec detale i sygnatura malowane emaliami. Kontremalia transparenty turkus.
Oprawa z Ag925 patynowane, rewers azurowy i grawerowany. Krawędzie oprawy i kuleczki przytrzymujące emalie pozłociłam na gorąco. Pierwszy raz to robiłam, czy ktoś ma może więcej doświadczenia w takim zloceniu?
Z niecierpliwoscią czekam na pytania i uwagi krytyczne