Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM CECHOWANIE Czy ktoś zna tą cechę?

Czy ktoś zna tą cechę?

Czy ktoś zna tą cechę?

05-22-2012, 10:32 AM
Witam!

Czy ktoś z was natknął się na tą cechę? Posiadam dwa wyroby ocechowane w ten sposób, jeden to pierścionek srebrny z kryształem górskim o stopie 925, szlif angielski brylantowy. Bardziej zagadkowy jest drugi wyrób, złocona bransoletka ze srebra, z kamieniem o szlifie okrągłym 8/8. W literaturze nie odnalazłem tej cechy, może ktoś się natknął. Jedyne co mniemam to fakt iż może być to wyrób angielski z manufaktury produkującej masowo biżuterię, przynajmniej takie odnoszę wrażenie oceniając styl wykonania charakterystyczny dla secesji(bransoletka posiada kamień oprawiony w formie kwiatu, kompozycja lekka i otwarta). Pierścionek wykonany w klasycznej formie, szyna i w kraby ujęty kamień. A oto zdjęcia cech:

[Obrazek: dsc00202]
[Obrazek: dsc00203]
Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-22-2012, 06:39 PM przez Przemek.

Zajrzyj do mojego antykwariatu IMARI - antyki i design
Przemek
05-22-2012, 10:32 AM #1

Witam!

Czy ktoś z was natknął się na tą cechę? Posiadam dwa wyroby ocechowane w ten sposób, jeden to pierścionek srebrny z kryształem górskim o stopie 925, szlif angielski brylantowy. Bardziej zagadkowy jest drugi wyrób, złocona bransoletka ze srebra, z kamieniem o szlifie okrągłym 8/8. W literaturze nie odnalazłem tej cechy, może ktoś się natknął. Jedyne co mniemam to fakt iż może być to wyrób angielski z manufaktury produkującej masowo biżuterię, przynajmniej takie odnoszę wrażenie oceniając styl wykonania charakterystyczny dla secesji(bransoletka posiada kamień oprawiony w formie kwiatu, kompozycja lekka i otwarta). Pierścionek wykonany w klasycznej formie, szyna i w kraby ujęty kamień. A oto zdjęcia cech:

[Obrazek: dsc00202]
[Obrazek: dsc00203]

Ewa
Unregistered

05-22-2012, 04:59 PM
Nie dałeś załącznika i nie da się obejrzeć.
Ewa
05-22-2012, 04:59 PM #2

Nie dałeś załącznika i nie da się obejrzeć.

05-22-2012, 06:39 PM
Teraz działa Ząbki

Przemek
05-22-2012, 06:39 PM #3

Teraz działa Ząbki

Strucja
Złoty
66
05-23-2012, 08:44 AM
To raczej jest sygnatura autora/producenta a nie cecha.

Jako ciekawostkę trafiłam ostatnio na dużą galerię sygnatur, co prawda noży, a nie biżuterii, ale i tak ciekawe.
http://www.navaja.pl/roznosci/90-punce-i...w-noy.html
Strucja
05-23-2012, 08:44 AM #4

To raczej jest sygnatura autora/producenta a nie cecha.

Jako ciekawostkę trafiłam ostatnio na dużą galerię sygnatur, co prawda noży, a nie biżuterii, ale i tak ciekawe.
http://www.navaja.pl/roznosci/90-punce-i...w-noy.html

tombak
Miedziany
2
08-27-2012, 03:12 PM
O, ja na sygnecie (odziedziczonym, nie noszę go) miałem podobny znaczek
tombak
08-27-2012, 03:12 PM #5

O, ja na sygnecie (odziedziczonym, nie noszę go) miałem podobny znaczek

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 2 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek: