POMOCY ZŁOTO
POMOCY ZŁOTO
Witam wszystkich mam problem dotyczący złota mianowicie nie mam pojęcia jak przerobic próbe 999 na 585 prosze o wskazówki, wiem tylko ze dodaje sie miedż,srebro potrzebuje konkretnych informacji gdyż posiadam sztabke 4 g i co najlepiej zakupic aby to ziścić!!!
Ja jestem kompletnym laikiem ale mam kalkulator i nie zawaham się go użyć.
Masz 4 gramową sztabkę złota próby 999, co oznacza że masz 99,9% złota w sztabce (24 karaty) - chyba że wikipedia kłamie. Chcesz mieć złoto rozcieńczone do próby 585 (58,5%). 4g*100/58.5=6.83g, Tyle powinna ważyć Twoja sztabka po rozcieńczeniu. Czyli musisz dodać 2.83g "innych składników" (6.83-4=2.83).
Te inne składniki to... nie mam pojęcia co... hmm.. wpisuje do googla "próby złota skład" i biorę pierwszy link jaki się napatoczył:
http://www.rynekjubilerski.pl/pokaz.php?id=854
tam na dole czytam:
"stopy trójskładnikowe - Są to głównie stopy typu Au-Ag-Cu (złote–srebro–miedź), czyli podstawowe stopy stosowane w jubilerstwie."
Bingo! Czytam dalej.
"Barwa tych stopów zależy głównie od proporcji srebra i miedzi. Można przyjąć, że w stopach złotych trójskładnikowych, jeżeli stosunek srebra do miedzi wynosi:
a) Ag : Cu = 1 to stop będzie posiadał
kolor żółty,
b) Ag : Cu > 1 (znacznie) – to stopy posiadają kolor jasnożółty do żółto zielonkawego,
c) Ag : Cu < 1 (znacznie) to stopy posiadają kolor czerwonawy do czerwonego.
Przy sporządzaniu większej ilości stopów trójskładnikowych najczęściej sporządzana jest t. zw. ligatura, czyli stop pośredni; w tym przypadku będzie to stop srebra z miedzi (Ag-Cu), np. jeżeli mamy sporządzić stop złota o składzie: Au 0,750; Ag 0,125 i Cu 0,125, to sporządzamy ligaturę o składzie Ag 0,500 i Cu 0,500.
Wprowadzenie do stopionego złota pozostałych składników w postaci ligatury zapewnia jednorodność stopu oraz ułatwia jeg topienie. Stopy typu Au-Ag-Cu ze względu na możliwość występowania nadstruktur typu AuCu lub AuCu3, co może powodować kruchość stopu, wymagają po stopieniu szybkiego ostudzenia. Również przy przeróbce plastycznej po wyżarzaniu ekrystalizującem należy stosować szybkie studzenie w wodzie lub spirytusie denaturowanym."
No to jeśli chcesz mieć kolor żółty to bierzesz 1.415 g miedzi i 1.415 g srebra topisz je razem w tyglu a potem mieszasz z tymi 4 gramami złota.
A jak chcesz mieć kolor bardziej czerwony to dajesz znacznie więcej miedzi mniej srebra (na przykład 2g miedzi 0.83g srebra) też topisz najpierw razem a potem do złota.
A jak chcesz mieć bladożóty w zielonkawy to dajesz znacznie więcej srebra niż miedzi, ale tak żeby razem, miedź i srebro wazyły dokładnie 2.83 grama.
Jesli coś źle policzyłem to niech Panie i Panowie Profesjonaliści (w skrócie PiPP) mnie poprawią.
A i jeszcze coś. Czy 4 gramowe coś można nazwać sztabką?
itp.po pierwsze, co ma byc z tego złota? blacha? drut? rurka, granulat, odlew ?
Ja bym mówiąc szczerze nie bawił sie i nie wydurniał w topienie i kombinowanie ze srebrem i miedzią ( nie wiemy czym pytający dysponuje ) zaplecze techniczne itp.
Najłatwiejszy sposób to uderzyć do firm zajmujacych sie rafinacją, choćby do sprawdzonej przezemnie promy z krakowa i gotowe, masz drut,blache czy co tam potrzebujesz o okreslonej próbie i wiesz co masz a nie to co ci sie udało zrobić ,i zastanawiasz sie jakie zanieczyszczenia zostały, czy szlaka wszystko wchłoneła itp a jak sie przestajesz zastanawiać i zaczynasz pracować np z blachą...i sie nagle pojawiają cuda wianki, purchle.... pękniecia, nierówne walcowanie, plamy to masz zagwózdke gdzie spieprzyłeś proces itp...oczywiscie robota od poczaku ale zdało by sie najpierw rafinowac stop
itp.
na upartego może zrobić stop na ligurach?
z moich prób ze srebrem + miedź wychodzi ze miedź bardzo łatwo łapie tlen...przy grzaniu i trzeba sie nakombinować żeby temu zapobiec a nastepnie wyciągnąć tlen ze stopu.... chyba sole jaieś sie daje ale nie pamietam.
patrzcie też drodzy forumowicze na koniec pytania polusx-a.co zakupić......
nie wiemy co ma...
przydał by sie : palnik + butla
tygiel + szczypce
wlewka na drut czy blachę.
jesli cieńki drut to przeciagało czy walcara.....
Wiem .... przerysowuje ale nie wiadomo do czego człowiek chce dojść z tym stopem , może sie okaże ze chce coś odlewac....to już zupełny bezcens, bo w kazdej normalnej odlewni leją i przeliczą 999 na 585 w gotowym wyrobie.

hej to proste. przeliczyłem Ci
do 4 gram złota dodaj 2,8g innego stopu, proponuje 1,8g miedzi i 1 srebra w ten sposób uzyskasz plastyczne złoto o fajnym kolorze.
nawet 2g miedzi a 0.8 srebra jak chcesz-obie proporcje sa dobre ale jak bedziesz dawał srebro pr 925 to proponuje opcje gdzie srebra dajesz 0,8g
teraz tak fajka czyli 999.9 troszke gorzej sie topi wiec zacznij od złota stop do widosznej płynności dodaj srebra sypnij szczypte boraksu i jak srebro wpłynie to dawaj miedz wszystko musisz wymieszac najlepiej grafitem, jak coś to kontakt do mnie pytaj o co chcesz https://www.facebook.com/go.auras