Waga obraczek, czy to normalne.
Waga obraczek, czy to normalne.
Witam.
Jako ze to forum jubilerskie moze ktos mi wyjasni ten fakt:
Dzis odebralismy obraczki slubne z jednego z "renomowanych" salonow. W domu po dokladnym obejzeniu wpadl mi w oko szczegol nt. wagi, czyli obraczka w roz. 14 wazy 4gr, a moja w roz. 21 wazy 3,60gr. Obraczki roznia sie od iebie wyrazie jedna jest grubsza.
Przy zamowieniu niepytalismy o wage obraczek ani tez nie zostalimy poinformowani o takiej "promocji" a na stronie brak jakiegokolwiek info nt. wag obraczek.
Czy to normalne ? bo wydaje mi sie ze bede zmuszony reklamowac ale co ? niezgodnosc wagi, grubosci ?
Dziekuje.
Jakie to obrączki płaskie pół okrągłe, faski są ?grubość grubościa liczy sie szerokość też.zakladam ze z tej masy 3-4 mm szerokości.standardowo grubość obrączek to przynajmniej 1,5 pomijając parametry ect. napewno za mało robiłem obrączek i ktos bardziej obeznany w temacie sie wypowie...waga to podstawa od tego jest liczona cena.oni liczą ok 200 - 300 zł z grama i od tego liczona jest suma.nie napisałes jaki koszt wyszedł tych obrączek a próby ponabijane chociaż? 
Proba 585, połaczenie bialego i zoltego zlota czyli zolte zlota z bialymi brzegamii, szerokosc 4mm.obraczki plaskie. Roznice grubosci wyraznie widac po polozeniu na plaaskiej powieszchni. Niestety w zamowieniu nie bylo wzmianki o gramaturze obraczek ani tez nie pytalismy czy tez niepoinformowano nas o tym fakcie, ale na "chlopski rozum" to chyba wieksza powinna zawierac przynajmniej tyle samo zlota lub wiecej a nie Mniej. A cena ? prawie 2200 w salonie A...
Nie bardzo rozumiem co jest sednem pytania, ale jeżeli wzajemna relacja wagi obu obrączek, to wcale nie musi być tak, że większa rozmiarowo wazy więcej. Bardzo często, obrączki wykonuje się z "półfabrykatu" o rozmiarze pośrednim, między męskim i żeńskim - w ten sposób, że do rozmiaru żeńskiego ściska się obrączkę w specjalnym urządzeniu, a do rozmiaru męskiego się ją rozciąga.
W takim przypadku, obie powinny mieć podobną wagę - chyba, że męska wymagała dodatkowego wykończenia powierzchni, przez co waży trochę mniej.
A cena ? W salonie A.... To normalne. ;-)
Jeśli w damskiej jest kamień to musi ona mieć odpowiednią grubość aby można było zakuć kamień, zapewne mogą zrobić męską w tej samej grubości co damska ale trzeba będzie dopłacić. Nie wiem jak jest w A... ale powinna na umowie być zapisana również grubość obrączek jeśli była w umowie zapisywana ich specyfikacja
Cytat:- prosimy zwrócić uwagę, że obrączki sprzedawane są na sztuki i cena nie jest bezpośrednio zależna od gramatury - jest ona dla danego wzoru taka sama, niezależnie od rozmiaru. Nieznaczne różnice w gramaturze mogą wystąpić, jednak w A... zgodność wykonanych obrączek ze wzorem zawsze jest zachowana.
oto odpowiedzi firmy A...
Zaluje zakupu i tego jak dalem sie nabrac na ich kulture sprzedarzy.
Cytat:- prosimy zwrócić uwagę, że obrączki sprzedawane są na sztuki i cena nie jest bezpośrednio zależna od gramatury - jest ona dla danego wzoru taka sama, niezależnie od rozmiaru. Nieznaczne różnice w gramaturze mogą wystąpić, jednak w A... zgodność wykonanych obrączek ze wzorem zawsze jest zachowana.