Palnik The Little Torch
Palnik The Little Torch

Witam, chciałbym nabyć palnik the little torch lecz mam co do niego kilka pytań 
jest to palnik na propan butan + tlen.
moje pytanie jednak brzmi czy muszą być do niego podłączone dwie butle jedna propan butan druga z tlenem, czy też może wystarczy jedna butla z propan - butan ?
Taki palnik nie posiada w dyszy otworów zasysających powietrze, a więc bez dopływu tlenu przewodem z butli, nie powstanie mieszanka palna.
O ile się orientuję, mieszanka tlen - propan-butan, pali się z temperaturą 2600 st.C. Zwykły palnik pobierający tlen z otoczenia nie przekracza 1200 st.
Ponadto do palnika Little Torch można używać różnych gazów i ich mieszanek, w tym wodoru. Do ich spalania, tlen z butli jest niezbędny.
(05-01-2013, 11:24 AM)Mizu Witam, chciałbym nabyć palnik the little torch lecz mam co do niego kilka pytańwidzę, że to Twój stary post. Ja takiego palnika używam od kilku lat, jest doskonały, ale musisz pamietć, że potrzebna jest butla tlenowa i możliwośc jej wymiany i dla tych co uczą się jest to dość trudny palnik. Gdybś dużo robił przy złocie, to naprawy robisz w 1/3 tego czasu co zwykłym palnikiem. 100 g złota lub srebra stopisz w 3 do 5 min nie paląc wszystkiego dookoła.
moje pytanie jednak brzmi czy muszą być do niego podłączone dwie butle jedna propan butan druga z tlenem, czy też może wystarczy jedna butla z propan - butan ?
(05-01-2013, 11:24 AM)Mizu Witam, chciałbym nabyć palnik the little torch lecz mam co do niego kilka pytańwidzę, że to Twój stary post. Ja takiego palnika używam od kilku lat, jest doskonały, ale musisz pamietć, że potrzebna jest butla tlenowa i możliwośc jej wymiany i dla tych co uczą się jest to dość trudny palnik. Gdybś dużo robił przy złocie, to naprawy robisz w 1/3 tego czasu co zwykłym palnikiem. 100 g złota lub srebra stopisz w 3 do 5 min nie paląc wszystkiego dookoła.
@ naporex szczerze mówiąc nigdy nie topiłem takiej ilości tym maleństwem. Używam do topienia tej dyszy o której mówisz, ale ja topiłem maksymalnie 200 g. Przypuszczam, że jak osłonisz stanowisko cegłami szamotowymi powinno się udać. Ja do takich rzeczy używam większego palnika propan-tlen kupionego w sklepie z zaopatrzeniem dla spawaczy, a po zatem szkoda tego palnika do tak ciężkiej pracy. To jest raczej narzędzie do precyzyjnych napraw i itp.
Też posiadam taki palnik.
Nie mam dyszy do topienie. Przerobiłem natomiast jedną z zestawu.
Próbowałem przetopić 600g srebra.
Nie da się.
Myślę, że te 200g o których piszecie wcześniej przetopi, ale nie jest to zbyt łatwe dla niego.
Osobiście do topienia zakupiłem na allegro zwykły palnik przemysłowy propan tlen za ok. 120zł
@ no-sense czy nie szkoda Ci tego palnika do tak ciężkiej pracy. To wspaniała zabawka do precyzyjnej pracy. Osobiście przeszedłem od benzyny, przez gaz ziemny, propan butan i s powrotem benzyna, ale jak kupiłem to maleństwo nie zamieniłbym go na nic innego. Ci co w połowie przeszli taką drogę wiedzą o czym mowa. Kupując go kilka lat temu pisano, że to palnik dla amatorów. Szczeże wolę być amatorem i używać takich narzędzi 
używam do topienia i do połaczenia platyny. kiedys próbowałem lutować azurową bize do gorki w złocie moze i bym dał rade w srebrze tragedia zeby to rozgrzać nie przeskoczyłem tego i od tamtej pory j.w
kriss troche lutowałem maleństwem jednak z uporem maniaka wracałem do zywklego palnika tak juz sie nauczyłem
używam do topienia i do połaczenia platyny. kiedys próbowałem lutować azurową bize do gorki w złocie moze i bym dał rade w srebrze tragedia zeby to rozgrzać nie przeskoczyłem tego i od tamtej pory j.w