Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM PYTANIA - OGŁOSZENIA Tytan - kilka pytań

Tytan - kilka pytań

Tytan - kilka pytań

Mokume Gane
Miedziany
4
07-29-2011, 02:27 PM
Witam.

Mam kilka pytań dotyczących tytanu:

1) Gdzie można kupić arkusz blachy tytanu, nadającego się do biżuterii? Znacie może jakieś symbole używane w złotnictwie?
2) Jak to wygląda cenowo.

Pozdrawiam, MG
Mokume Gane
07-29-2011, 02:27 PM #1

Witam.

Mam kilka pytań dotyczących tytanu:

1) Gdzie można kupić arkusz blachy tytanu, nadającego się do biżuterii? Znacie może jakieś symbole używane w złotnictwie?
2) Jak to wygląda cenowo.

Pozdrawiam, MG

magda
Platynowy
342
10-19-2011, 06:42 PM
ja kupiłam 10 na 10 cm w antidotum ale sprawdź czy jest bo czasem nie maj ą
magda
10-19-2011, 06:42 PM #2

ja kupiłam 10 na 10 cm w antidotum ale sprawdź czy jest bo czasem nie maj ą

novator
Platynowy
208
10-19-2011, 07:13 PM
Tutaj kupisz:
http://www.wolften.pl/
Cena, chyba 260 zł za 1 kg.
Najmniejsza ilość jaką możesz u nich kupić, to arkusz metr na metr Uśmiech.
Przy grubości 1 mm to daje około 1200 złotych. Nie jest to mało, ale dla kogoś kto dużo wytwarza ... , no nie wiem Smutny
novator
10-19-2011, 07:13 PM #3

Tutaj kupisz:
http://www.wolften.pl/
Cena, chyba 260 zł za 1 kg.
Najmniejsza ilość jaką możesz u nich kupić, to arkusz metr na metr Uśmiech.
Przy grubości 1 mm to daje około 1200 złotych. Nie jest to mało, ale dla kogoś kto dużo wytwarza ... , no nie wiem Smutny

Jubiko
Srebrny
13
08-13-2013, 02:31 PM
Minęło dużo czasu od zadania pytania, ale może komuś będzie potrzebne. Właśnie na stronie firmy wolften są wyszczególnione typy tytanu - podaję linka:
http://www.wolften.pl/produkt.php?k_id=10

Nie wiem jakiego tytanu używają inni, którzy wytwarzają biżuterię tytanową. Ja używam grade 2 i grade 5. Innych nie znam i nie wiem jakie są różnice, ale Pomiędzy 2 a 5 różnica jest ogromna!!!! Dla początkujących polecam z tych dwu rodzajów grade 2, ponieważ jest miększy, łatwiejszy w obróbce ze 100 razy Uśmiech TYTAN GRADE 5 (Ti6Al4V GR.5) jest niesamowicie twardy!!! uzyskuję na nim natomiast lepszy połysk, ładniejsze barwy - chyba dzięki dodatkowi aluminium? Łatwiej się też wytrawia. Jest natomiast bardziej kruchy od grade 2 i trudno go giąć - nie dość, że trzeba ogromnej siły do gięcia, to jeszcze duże ryzyko, że pęknie Smutny
Również zaopatruję się w wolften i bardzo polecam. Kupuję rzadko, bo taki arkusz 1x1 m na dużo starcza Uśmiech i nie pamiętam cen dokładnie, ale za każdym razem ta firma wychodziła korzystnie w porównaniu do innych.
Jubiko
08-13-2013, 02:31 PM #4

Minęło dużo czasu od zadania pytania, ale może komuś będzie potrzebne. Właśnie na stronie firmy wolften są wyszczególnione typy tytanu - podaję linka:
http://www.wolften.pl/produkt.php?k_id=10

Nie wiem jakiego tytanu używają inni, którzy wytwarzają biżuterię tytanową. Ja używam grade 2 i grade 5. Innych nie znam i nie wiem jakie są różnice, ale Pomiędzy 2 a 5 różnica jest ogromna!!!! Dla początkujących polecam z tych dwu rodzajów grade 2, ponieważ jest miększy, łatwiejszy w obróbce ze 100 razy Uśmiech TYTAN GRADE 5 (Ti6Al4V GR.5) jest niesamowicie twardy!!! uzyskuję na nim natomiast lepszy połysk, ładniejsze barwy - chyba dzięki dodatkowi aluminium? Łatwiej się też wytrawia. Jest natomiast bardziej kruchy od grade 2 i trudno go giąć - nie dość, że trzeba ogromnej siły do gięcia, to jeszcze duże ryzyko, że pęknie Smutny
Również zaopatruję się w wolften i bardzo polecam. Kupuję rzadko, bo taki arkusz 1x1 m na dużo starcza Uśmiech i nie pamiętam cen dokładnie, ale za każdym razem ta firma wychodziła korzystnie w porównaniu do innych.

01-21-2014, 11:01 AM
O ho ho ! Ktoś tu się zna na tytanie ! Jestem pozytywnie zaskoczony !
cypisjestwkotlowni
01-21-2014, 11:01 AM #5

O ho ho ! Ktoś tu się zna na tytanie ! Jestem pozytywnie zaskoczony !

Vanir
Złoty
68
01-21-2014, 10:13 PM
Skoro już został poruszony temat tytanu, to i ja się wtrącę...
Pytanie do Ciebie Jubiko, bo skoro pracujesz w tytanie to zakładam, że masz sporą na ten temat wiedzę.

Skoro mokume-gane robi się z wielu warstw różnych metariałów, w tym tytanu, to teoretycznie byłbym w stanie zgrzać go ze stalą 1080 np. prawda? Chętnie wytworzyłbym nożyk czy dwa z damastu tytanowego... (celowałbym w grade 5) Nie wiesz jak z hartowaniem?
Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-21-2014, 10:18 PM przez Vanir.
Vanir
01-21-2014, 10:13 PM #6

Skoro już został poruszony temat tytanu, to i ja się wtrącę...
Pytanie do Ciebie Jubiko, bo skoro pracujesz w tytanie to zakładam, że masz sporą na ten temat wiedzę.

Skoro mokume-gane robi się z wielu warstw różnych metariałów, w tym tytanu, to teoretycznie byłbym w stanie zgrzać go ze stalą 1080 np. prawda? Chętnie wytworzyłbym nożyk czy dwa z damastu tytanowego... (celowałbym w grade 5) Nie wiesz jak z hartowaniem?

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: