zapinka z metalu?
zapinka z metalu?
Witam. Ostatnio w moje ręce wpadł łańcuszek na zapince jest wybita próba 750 i 18k. Jego waga to 54,5g. Jednak ciekawi mnie czy w takim łańcuszku zapinka może być zrobiona z metalu? Ponieważ przyciąga ją magnez a całą resztę łańcuszka już nie? Niestety w tej chwili nie mam gdzie sprawdzić tego łańcuszka. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
jeśli jest to karabinek to może ci przyciągać sprężynę stalową w środku
miedź,cyna,ołów,zrebro,złoto, to wszysstko metale. Jesli pytasz czy zapinka jest z metalu to tak, a z jakiego to inna sprawa.Tak jak simoniculus pisze, spręzynaka z metalu. przy topieniu taki dodatek potrafi pieknie "załatwić"cały stop, purchle, problemy z walcowaniem itp.
Pytałem ponieważ zapinka zdecydowanie różni się kolorem od całego łańcuszka (po prostu wygląda mi na metalową, jest koloru tak jakby srebrnego a cała reszta ewidentnie złota). Ciekawi mnie właśnie czy zdarzają się przypadki że łańcuszek jest złoty a poprostu zapinka jest jakaś dorobiona czy coś? Proszę o odpowiedź.
Kupione od złotnika, salonu jubilerskiego, firmy zarejestrowanej się nie zdarzają. Kupione na ulicy, stacji benzynowej lub naprawiane przez właściciela który sobie zamontował taki jaki miał pod ręką bo mu się złoty popsuł, jak najbardziej. Idź do złotnika niech Ci sprawdzi a nie magnesami się bawisz. Łańcuszek może nie być przyciągany przez magnes, mieć nabite 750 18kt i różne inne rzeczy a nie musi być złoty.