Co robię źle ? - odlewanie srebra
Co robię źle ? - odlewanie srebra
Ja nagrzewam wlewak od zewnacz Zaczynam od dolu i ide w göre wpierw jedna a potem druga strone - jak zaczniesz nagrzewac zauwazysz ze czesc wlewaka zrobi sie mokra - nalezy tak nagrzac aby go zupelnie wysuszyc Kropla wody ma zasyczec i odparowac - ale nie tanczyc i prychac bo wtedy wlewak jest za goracy.Po pierwszym odlaniu hwile odczekac by troche przestygl i odlewac nastepna partie.![[Obrazek: smilie_denk_44.gif]](http://www.smilies.4-user.de/include/Denken/smilie_denk_44.gif)
dzięki za rade. Wlewak jaki mam to Rodent na pręty i blachę 4,5cm a palnik niestety Perun z największą dyszą. Widziałem kiedyś fajny na sam acetylen ale sporo kosztuje a jak wiadomo początki firmy są bardzo pod górkę. Z czasem postaram się a przyzwoitszy sprzęt
Peruna używam 7 lat i każdemu polecam. Dokup dysze ale tylko nówki i będziesz działał jak się należy.
Dokładnie, ja też wiele lat na nim pracowałem i choć teraz używam innego sprzętu to jak już "ułożysz sobie do ręki" - opanujesz zawory czasem trzeba przeklepać dyszę żeby ładną igłę uzyskać ale poza tym to naprawdę dobry palnik.
Sprzęt jest ważny ale nie najważniejszy.