grawer w srebrnym pierścionku
grawer w srebrnym pierścionku
Witam
mysle, ze najsensowniejsza opcja bedzie albo po prostu isc do grawera i mu to wcisnac, albo robic jakies kombinacje alpejskie z ostrymi metalowymi przedmiotami ktore wytrzymaja pukanie. To z linku jest do drewna to w najlepszym wypadku moglbys nim sobie powycinac drewno a nie metal. Jesli nie masz doswiadczenia z grawerowaniem to na Twoim miejscu w ogole bym tego nie robil bo mozna bardzo popsuc.
Jeśli koledze zależy na własnoręcznym robieniu takich inskrypcji, to odpowiedni wątek jest tutaj:
Grawerowanie
Odradzam ćwiczenie na docelowym wyrobie.
bo brałem dobre i działąją dłuuuugofrodo, wyjasnijmy kilka spraw:
wybilanie a grawerka to zupełnie inne działania.
grawerka usuwa materiał, wycinasz wiórki itp. wybijanie tyko zostawia wgniecenie,nie znika materiał
go grawerki odpowiednie "dłutka"
do wybijania punce
dłutka kupisz, to żaden problem, i długie miesiace nauki.
punce możesz zamówić, są drogie ale jak je dobrze zrobią i będą z odpowiedniego materiału to latami będą służyć, ale podejrzewam ze ty potrzebujesz sprzet na jednorazową akcje? czyli masz swój pierscionek i chcesz dodac runy?
polecam grawera niech sie bawi.
jak sie uparłeś ze chesz sam to polecam paczke gwoździ, imadło, pilniki iglaki i dobrą kawe, da rade wypiłować, powycinać większość run.
mam w zakamarkach pracowni powycinane runy w gwoździach, nastepnie całość zachartowana, jakos dają rade ale na masową robote to bym tego nie polecał, jak na szybko,na wczoraj bo klient che a zakłąd grawerski zamkniety a człek nie am w domu dremela itp to da rade z gwoździ wyrzeżbić.
ewentualnie...aż wstyd pokazać
http://bizuteria-srebrna.com/oferta.php?...age=8&lang=
to robiłem prostą grawernicą z frezem, grawernica kosztowałą mnie 50zł a frez 20
bo brałem dobre i działąją dłuuuugo
jak sie uparłeśze chcesz sam to może grawernica i frez?