PROJEKTY 3D
PROJEKTY 3D
przeglądeł ostatnio internet w poszukiwaniu podobnych maszy i natknełem się na coś takiego: http://kevvox.com/3d-printers/sp-series/
firma z singapuru. Parametry ma trochę gorsze od ASIGI, ciekawe jak cena? z ciekawosci napisze do nich z zapytaniem o te maszyny.
jeszcze cos takiego znalazłem, cena dobra ale rozdzielczość w jakij pracuje jest średnia: http://formlabs.com/products/material
Kiepski ten Kenvox, pole pracy malutkie jak Asiga a rozdzielczość o połowę gorsza.
Natomiast Form1 będę miał o ile konkurencja ich nie wykończy. Maszynka kosztuje tylko 3300 $
ale składając zamówienie dzisiaj trzeba czekać aż do lutego na realizację. Ciekawostką jest to, że nowa kosztuje 3300 a używane sprzedają się na ebay,u za 6000. To bardzo rozwojowa konstrukcja i ma pole pracy prawie tego rozmiaru co Solidscape. Niestety na razie nie nadaje się do drukowania np.opraw kamieni fasetowanych ze względu na słabszą rozdzielczość. Mimo tego przewyższa konstrukcje drukujące z ABS a do małych form rzeźbiarskich nada się doskonale. Do biżuterii jak na razie Solidscape dzierży palmę pierwszeństwa.
Siedzę na rynku drukarek 3D od jakiegoś czasu. Większość z nich jak wiadomo drukuje plastikiem w technologii FDM, sam jednak szukałem czegoś lepszego, początkowo do celów modelarskich. Obecnie na rynku pojawiają się pierwsze maszyny fotopolimerowe w znośnych cenach.
Form1 jest pierwszą tego typu maszyną - i niestety nie ma co kryć - szału jej wydruki nie robią... To znaczy robią, o ile ktoś nigdy nie miał porównania do lepszych maszyn. Samemu można sprawdzić to chociażby tutaj. Niska dostępność wynika z nadmuchanego marketingu - ludzie wprost rzucili się na nią, bo to co oferowała w swojej cenie było przez pewien czas nie do pobicia - i świetnie kontrastowało z wydrukami w technologii FDM.
Asiga jest fajna o ile ktoś nie potrzebuje dużego pola roboczego. Problem z nią jest jedynie taki, że podobnie jak z konsolami i maszynkami do golenia - producent sprzedaje maszynę stosunkowo tanio, ale odbija sobie na materiałach eksploatacyjnych.
Jest jeszcze B9Creator - ale jako że go sprzedaję (a nie jest to miejsce na reklamę) nie będę rozpisywał się tu o jego zaletach i wadach. Kto chce to znajdzie na forum w odpowiednim dziale. Mimo to, mam tą maszynę na biurku i jakby ktoś chciał się dowiedzieć więcej odpowiem na wszystkie pytania. W Polsce używa ich już kilka osób.
Oczywiście wszystkie te maszyny mają swoje ograniczenia i jeszcze sporo czasu upłynie zanim pojawi się coś co będzie mogło wojować z takim chociażby SolidScape. No ale mówimy o maszynach tańszych o jedno zero...
Natomiast co do drukarek FDM, które teraz szturmem podbijają rynek rypu Replicator czy RapCraft... Zapomnijcie o nich, chyba że chcecie odlewać koła zębate z aluminium. Więcej na temat porównania możecie przeczytać np. w tym artykule.
Jak już napomknąłeś o maszynce którą sprzedajesz, to może podasz jakieś dane np. rozdzielczość matrycy.
Envisiontec Aureus oferuje 43 mikrony, Asiga 27 mikronów a Twoja ile? No i pole pracy poproszę.
![[Obrazek: r4ZpvUSl.jpg]](http://i.imgur.com/r4ZpvUSl.jpg)
Rozdzielczość fizyczna projektora 1024x768. Rozdzielczość punktu 50, 75 lub 100µm, rozdzielczość pionowa (wysokość warstwy) od 6,35µm. Przy czym w zależności od ilości pigmentu w żywicy można kontrolować stopień "schodkowania" wydruku. Efekt na 50 mikronach przy wysokości warstwy 25µm na mieszance żywic producenta wygląda na przykład tak:
![[Obrazek: r4ZpvUSl.jpg]](http://i.imgur.com/r4ZpvUSl.jpg)
Pole robocze – zależne od rozdzielczości:
Dla 100 mikronów - 102,4mm x 76,8mm x 206,4mm
Dla 75 mikronów - 76,8mm x 57,6mm x 206,4mm
Dla 50 mikronów - 51,2mm x 38,3mm x 206,4mm
Dodam tylko, że rozdzielczość drukarki ma znaczenie mniej więcej takie jak ilość megapikseli w aparatach - jest to informacja ważna, ale to jak maszyna realnie drukuje zależy też od innych czynników. Najważniejszym jest tu zastosowana żywica.

Czyli przy 50 mikronach pole robocze takie jak w Asiga,
ale Asiga ma wielkość pixela 27 mikronów - czyli o połowę mniejszy.
To istotne bo im mniejszy pixel, tym dokładniejszy wydruk.
Coś nie chce mi się wierzyć, że drukuje z takim połyskiem. 
Zapewne wydruk ( do wytapiania ? ) zamoczony w oliwce - tak
jak dla lepszego efektu robią firmy drukujące w wosku ( Solidscape ).
Albo jeszcze mokry od alkoholu izopropylowego do płukania.
Niemniej wygląda zachęcająco. Daj jakiś namiar - telefon, miejsce gdzie można
obejrzeć na żywca itp. Możesz na priv.
Cytat:To istotne bo im mniejszy pixel, tym dokładniejszy wydruk.Racja, ale nie do końca. Tak samo jak więcej megapikseli w aparacie nie musi oznaczać dużo lepszego zdjęcia z powodu np. szumów, zwiększanie rozdzielczości w drukarce nie musi oznaczać proporcjonalnego zwiększenia dokładności, przynajmniej jeżeli mówimy o tej technologii. Zauważ na przykład, że dokładność pozycjonowania lasera w Form1 jest dużo większa niż wielkość piksela w jakiejkolwiek drukarce DLP, a mimo to nie uzyskuje ona takiej dokładności. Ma na to wpływ sporo czynników, z czego najważniejsza jest - jak pisałem - żywica. Minimalna wielkość detalu na wydruku i tak jest większa od wielkości punktu. To są jednak już szczegóły techniczne i temat na dłuższy wywód.
Cytat:Coś nie chce mi się wierzyć, że drukuje z takim połyskiem.Zdjęcie nie jest mojego autorstwa, więc nie mogę powiedzieć dokładnie w jaki sposób było przygotowywane. Masz jednak rację - dobrze oczyszczone wydruki są bardziej matowe.
Cytat:Daj jakiś namiar - telefon, miejsce gdzie możnaFreedim.pl.
obejrzeć na żywca itp.
Cytat:To istotne bo im mniejszy pixel, tym dokładniejszy wydruk.Racja, ale nie do końca. Tak samo jak więcej megapikseli w aparacie nie musi oznaczać dużo lepszego zdjęcia z powodu np. szumów, zwiększanie rozdzielczości w drukarce nie musi oznaczać proporcjonalnego zwiększenia dokładności, przynajmniej jeżeli mówimy o tej technologii. Zauważ na przykład, że dokładność pozycjonowania lasera w Form1 jest dużo większa niż wielkość piksela w jakiejkolwiek drukarce DLP, a mimo to nie uzyskuje ona takiej dokładności. Ma na to wpływ sporo czynników, z czego najważniejsza jest - jak pisałem - żywica. Minimalna wielkość detalu na wydruku i tak jest większa od wielkości punktu. To są jednak już szczegóły techniczne i temat na dłuższy wywód.
Cytat:Coś nie chce mi się wierzyć, że drukuje z takim połyskiem.Zdjęcie nie jest mojego autorstwa, więc nie mogę powiedzieć dokładnie w jaki sposób było przygotowywane. Masz jednak rację - dobrze oczyszczone wydruki są bardziej matowe.
Cytat:Daj jakiś namiar - telefon, miejsce gdzie możnaFreedim.pl.
obejrzeć na żywca itp.
tak czy siak, i tak żaden produkt nie pobikje drukarek solidscape. Wydaje mi się, że te wszystkie firmy oferujace urządzenia do prototypowania z żywić swiatłoczułych po prostu raczkuje i uczą się na błędąch. Za pewne za parę lat ta technologia bardziej sie rozwinie.
(11-27-2013, 06:48 PM)antoni tak czy siak, i tak żaden produkt nie pobikje drukarek solidscape. Wydaje mi się, że te wszystkie firmy oferujace urządzenia do prototypowania z żywić swiatłoczułych po prostu raczkuje i uczą się na błędąch. Za pewne za parę lat ta technologia bardziej sie rozwinie.
(11-27-2013, 06:48 PM)antoni tak czy siak, i tak żaden produkt nie pobikje drukarek solidscape. Wydaje mi się, że te wszystkie firmy oferujace urządzenia do prototypowania z żywić swiatłoczułych po prostu raczkuje i uczą się na błędąch. Za pewne za parę lat ta technologia bardziej sie rozwinie.
Cytat:W kwestii jakości wydruków, fotopolimerowa Asiga nie ustępuje Solidscape a zdecydowanie ma korzystniejszy stosunek cena/jakośćUstępuje i to znacznie. Największym problemem w drukarkach żywicznych z płynną żywicą jest brak "naturalnej" struktury podporowej co ogranicza kształt drukowanych przedmiotów. Miałem okazję porównywać wydruki z obu tych maszyn. SolidScape jest w tym momencie nie do pobicia (z drukarek które znam). Niestety, dotyczy to też ceny...
Cytat: Cały myk polega na tym, że cały czas istnieje ochrona patentowa na kluczowe technologie i nowych firm nie stać na wykupienie praw.To się na szczęście zmienia - np. w przyszłym roku wygasają patenty na druk proszkowy w technologii SLS. Rynek drukarek w tym momencie rozwija się około trzykrotnie szybciej od rynku komputerowego (IT). Pytanie tylko, czy nie jest to chwilowa moda i tzw hype.
Cytat:W kwestii jakości wydruków, fotopolimerowa Asiga nie ustępuje Solidscape a zdecydowanie ma korzystniejszy stosunek cena/jakośćUstępuje i to znacznie. Największym problemem w drukarkach żywicznych z płynną żywicą jest brak "naturalnej" struktury podporowej co ogranicza kształt drukowanych przedmiotów. Miałem okazję porównywać wydruki z obu tych maszyn. SolidScape jest w tym momencie nie do pobicia (z drukarek które znam). Niestety, dotyczy to też ceny...
Cytat: Cały myk polega na tym, że cały czas istnieje ochrona patentowa na kluczowe technologie i nowych firm nie stać na wykupienie praw.To się na szczęście zmienia - np. w przyszłym roku wygasają patenty na druk proszkowy w technologii SLS. Rynek drukarek w tym momencie rozwija się około trzykrotnie szybciej od rynku komputerowego (IT). Pytanie tylko, czy nie jest to chwilowa moda i tzw hype.