Konserwacja walcarki?
Konserwacja walcarki?

Jak w temacie 
Jak dbacie o swój sprzęt? Czy są jakieś zasady konserwacji walcarki? Walce powinny być suche czy nawilżone? Jakich smarów używacie? Proszę doświadczonych kolegów o wypowiedzi na ten temat.
Przy okazji mam ze swoją walcarką problem. Walcarka na silnik. Nie mogę jej odpowiednio ustawić, jak walcuję np. pręt na pasek skręca on mi zawsze w prawo, próbowałem skorygować śrubami na różne sposoby ale nic mi to nie dało. Czy mogą być walce zniszczone w jakiś sposób? gołym okiem nie widać żadnych zniekształceń
Mialem kiedys taka walcarke (reczna) przestawialem na zabkach kola zebatego przy pokretle opuszczalacym walek.
ale i tak troche skrecal. Staralem sie utrzymac pasek w jednym miejscu aby nie wedrowal z jednej na druga strone walkow
no i obracalem . Z ta co posiadam teraz (od wielu lat Elektryczna) nie mam tego problemu.
Walki konserwuje szmatka lekko nasaczona olejem.
Ja mam wysmarowane towotem.Wiele razy we wczesniejszej pracy nap[rawialem walcarki ukruszał się trzpienik przy bezmyślnym na szybko mocnym skręcaniu na blache kolegi..ale z elektryczną nie mialem do czynienia.ważnym tez jest zeby walcarka nie stała blisko paleniska chemia jak azotany kwasy mocno wchodzą w reakcje ze stalą.