Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM PYTANIA - OGŁOSZENIA Sztabka złota a obrączki

Sztabka złota a obrączki

Sztabka złota a obrączki

evenementrf
Unregistered

06-13-2013, 09:09 PM
Witam wszystkich forumowiczów.

Szukałem po internecie odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie ale nie znalazłem, trafiłem tutaj - może pomożecie.

Otóż kiedyś tam otrzymałem sztabkę złota 10g próby 999,9... Teraz wypada założyć złoto na palce Uśmiech

Moje pytanie brzmi czy opłaca sie dać/sprzedać jubilerowi tą sztabkę aby przerobił ją na obrączki (ogólnie chce szerokie na 7-8mm) czy kupić juz gotowe a sztabkę zostawić na "czarną godzine" Język

No bo jak patrze na ceny złota, ceny obrączek to jubiler powiniem mi jeszcze sporo dopłacić Ząbki
evenementrf
06-13-2013, 09:09 PM #1

Witam wszystkich forumowiczów.

Szukałem po internecie odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie ale nie znalazłem, trafiłem tutaj - może pomożecie.

Otóż kiedyś tam otrzymałem sztabkę złota 10g próby 999,9... Teraz wypada założyć złoto na palce Uśmiech

Moje pytanie brzmi czy opłaca sie dać/sprzedać jubilerowi tą sztabkę aby przerobił ją na obrączki (ogólnie chce szerokie na 7-8mm) czy kupić juz gotowe a sztabkę zostawić na "czarną godzine" Język

No bo jak patrze na ceny złota, ceny obrączek to jubiler powiniem mi jeszcze sporo dopłacić Ząbki

evenementrf
Unregistered

06-13-2013, 09:28 PM
z tego co oglądałem po sklepach przeważnie obrączki ważą 9-12g
a nie sa wykonane z czystego złota i właśnie o tą kalkulacje mi chodzi i o opłacalność tejże SZTABKI Puść oczko
evenementrf
06-13-2013, 09:28 PM #2

z tego co oglądałem po sklepach przeważnie obrączki ważą 9-12g
a nie sa wykonane z czystego złota i właśnie o tą kalkulacje mi chodzi i o opłacalność tejże SZTABKI Puść oczko

kuba
Srebrny
27
06-13-2013, 10:19 PM
Zapewne Złotnik sporo Tobie dopłaci jak będzie robił za friko i materiały znajdzie na ulicy.

Spróbój sprzedać tą sztabę po wartości wyrobu :)
kuba
06-13-2013, 10:19 PM #3

Zapewne Złotnik sporo Tobie dopłaci jak będzie robił za friko i materiały znajdzie na ulicy.

Spróbój sprzedać tą sztabę po wartości wyrobu :)

no_sense
Unregistered

06-14-2013, 07:58 AM
zakladajac ze chcesz obrączki w probie 585 wyjdzie 17gr z czystego...nie znajac rozmiarów jesli maja byc szerokie przy 1,5 grubosci wyjda spokojnie 10-11 gram to wiesz juz ile zostanie tego materiału...pytanie tylko jakie obrączki chcesz a to sie przełoży na robocze godziny zlotnika.
no_sense
06-14-2013, 07:58 AM #4

zakladajac ze chcesz obrączki w probie 585 wyjdzie 17gr z czystego...nie znajac rozmiarów jesli maja byc szerokie przy 1,5 grubosci wyjda spokojnie 10-11 gram to wiesz juz ile zostanie tego materiału...pytanie tylko jakie obrączki chcesz a to sie przełoży na robocze godziny zlotnika.

Ewa
Unregistered

06-14-2013, 09:33 AM
Większość złotników przyjmie przy wyrobie obrączek materiał w rozliczeniu.

Jednak cena złota ponad to będzie policzona jako złom.
Teraz wiele osób kupuje złoto w sztabkach. Może warto spróbować sprzedać sztabkę a za obrączki po prostu zapłacić?
Ewa
06-14-2013, 09:33 AM #5

Większość złotników przyjmie przy wyrobie obrączek materiał w rozliczeniu.

Jednak cena złota ponad to będzie policzona jako złom.
Teraz wiele osób kupuje złoto w sztabkach. Może warto spróbować sprzedać sztabkę a za obrączki po prostu zapłacić?

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: