Mikroskop stereoskopowy
Mikroskop stereoskopowy
Czasami używam mikroskopu przy oprawie kamieni, ale mam problem z oświetleniem kamieni. Powstające bliki rozpraszające się od tafli i fasetek dają mało wyraźny obraz. Jeśli ma ktoś doświadczenie w tym temacie to proszę o poradę mianowicie jak pozbyć się tych blików "refleksów"
Zastanawiałem się nad filtrem polaryzacyjnym na obiektyw i (lub) spolaryzować światło
A jakiego oświetlenia używasz?
Próbowałeś czegoś takiego?
http://www.ebay.pl/itm/321106348120?ssPa...1423.l2649
Może problemem jest sam mikroskop, ja używam od roku do oprawy malutkich kamieni i nie widzę żadnego problemu oprócz odległości roboczej, która nie jest największa. Oświetlenie mam też taka okrągłą świetlówkę i jest o.k. A oczywiście trzeba się przyzwyczaić do pracy z mikroskopem.
(11-05-2013, 01:14 PM)Greg Czasami używam mikroskopu przy oprawie kamieni, ale mam problem z oświetleniem kamieni. Powstające bliki rozpraszające się od tafli i fasetek dają mało wyraźny obraz. Jeśli ma ktoś doświadczenie w tym temacie to proszę o poradę mianowicie jak pozbyć się tych blików "refleksów"
Zastanawiałem się nad filtrem polaryzacyjnym na obiektyw i (lub) spolaryzować światło
(11-05-2013, 01:14 PM)Greg Czasami używam mikroskopu przy oprawie kamieni, ale mam problem z oświetleniem kamieni. Powstające bliki rozpraszające się od tafli i fasetek dają mało wyraźny obraz. Jeśli ma ktoś doświadczenie w tym temacie to proszę o poradę mianowicie jak pozbyć się tych blików "refleksów"
Pewnie to zależy od tego co robisz (oprawiasz) bo niestety przy dużym zagęszczeniu kamieni typu biała cyrkonia i brylanty powstają bliki, również dobrze zrobione lustra przy kamykach powodują refleksy i trzeba odpowiednio dobrać oświetlenie ew. pokryć kamienie np. plakatówką.