Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM PYTANIA - OGŁOSZENIA grawer w srebrnym pierścionku

grawer w srebrnym pierścionku

grawer w srebrnym pierścionku

frodo1120
Miedziany
2
11-20-2013, 10:22 PM
Witam
Chciałbym zapytać się w jaki sposób mógłbym wybić runy (załączone w obrazku) na srebrnym (925) pierścionku,mógłbym to zrobić za pomocą takiego dłutka? : http://www.kirschen.pl/pl/p/Dluto-snycer...kojesc/268

Ewentulanie jakie są inne dośc tanie sposoby na zrobienie tego?

pierścionek ma 5mm szerokości.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-20-2013, 10:25 PM przez frodo1120.
frodo1120
11-20-2013, 10:22 PM #1

Witam
Chciałbym zapytać się w jaki sposób mógłbym wybić runy (załączone w obrazku) na srebrnym (925) pierścionku,mógłbym to zrobić za pomocą takiego dłutka? : http://www.kirschen.pl/pl/p/Dluto-snycer...kojesc/268

Ewentulanie jakie są inne dośc tanie sposoby na zrobienie tego?

pierścionek ma 5mm szerokości.

kfadrat
dyjament
731
11-21-2013, 12:27 PM
mysle, ze najsensowniejsza opcja bedzie albo po prostu isc do grawera i mu to wcisnac, albo robic jakies kombinacje alpejskie z ostrymi metalowymi przedmiotami ktore wytrzymaja pukanie. To z linku jest do drewna to w najlepszym wypadku moglbys nim sobie powycinac drewno a nie metal. Jesli nie masz doswiadczenia z grawerowaniem to na Twoim miejscu w ogole bym tego nie robil bo mozna bardzo popsuc.
kfadrat
11-21-2013, 12:27 PM #2

mysle, ze najsensowniejsza opcja bedzie albo po prostu isc do grawera i mu to wcisnac, albo robic jakies kombinacje alpejskie z ostrymi metalowymi przedmiotami ktore wytrzymaja pukanie. To z linku jest do drewna to w najlepszym wypadku moglbys nim sobie powycinac drewno a nie metal. Jesli nie masz doswiadczenia z grawerowaniem to na Twoim miejscu w ogole bym tego nie robil bo mozna bardzo popsuc.

Nordwind
Platynowy
470
11-21-2013, 09:13 PM
frodo -- zalezy ile masz czasu - przy odpowiednich nazedziach - tu zaczerpnietych informacjach oraz intensywnym treningu to licze ze za 5-6 miesiecy wyjdzie Ci to super. Spröbuj
Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-21-2013, 11:48 PM przez Nordwind.
Nordwind
11-21-2013, 09:13 PM #3

frodo -- zalezy ile masz czasu - przy odpowiednich nazedziach - tu zaczerpnietych informacjach oraz intensywnym treningu to licze ze za 5-6 miesiecy wyjdzie Ci to super. Spröbuj

krzywy
Złoty
180
11-21-2013, 11:33 PM
Jeśli koledze zależy na własnoręcznym robieniu takich inskrypcji, to odpowiedni wątek jest tutaj:

Grawerowanie

Odradzam ćwiczenie na docelowym wyrobie.
krzywy
11-21-2013, 11:33 PM #4

Jeśli koledze zależy na własnoręcznym robieniu takich inskrypcji, to odpowiedni wątek jest tutaj:

Grawerowanie

Odradzam ćwiczenie na docelowym wyrobie.

bart
Platynowy
359
11-22-2013, 08:12 PM
frodo, wyjasnijmy kilka spraw:

wybilanie a grawerka to zupełnie inne działania.

grawerka usuwa materiał, wycinasz wiórki itp. wybijanie tyko zostawia wgniecenie,nie znika materiał
go grawerki odpowiednie "dłutka"
do wybijania punce

dłutka kupisz, to żaden problem, i długie miesiace nauki.

punce możesz zamówić, są drogie ale jak je dobrze zrobią i będą z odpowiedniego materiału to latami będą służyć, ale podejrzewam ze ty potrzebujesz sprzet na jednorazową akcje? czyli masz swój pierscionek i chcesz dodac runy?

polecam grawera niech sie bawi.
jak sie uparłeś ze chesz sam to polecam paczke gwoździ, imadło, pilniki iglaki i dobrą kawe, da rade wypiłować, powycinać większość run.
mam w zakamarkach pracowni powycinane runy w gwoździach, nastepnie całość zachartowana, jakos dają rade ale na masową robote to bym tego nie polecał, jak na szybko,na wczoraj bo klient che a zakłąd grawerski zamkniety a człek nie am w domu dremela itp to da rade z gwoździ wyrzeżbić.

ewentualnie...aż wstyd pokazaćUśmiech

http://bizuteria-srebrna.com/oferta.php?...age=8&lang=

to robiłem prostą grawernicą z frezem, grawernica kosztowałą mnie 50zł a frez 20Uśmiech bo brałem dobre i działąją dłuuuugo

jak sie uparłeśze chcesz sam to może grawernica i frez?
bart
11-22-2013, 08:12 PM #5

frodo, wyjasnijmy kilka spraw:

wybilanie a grawerka to zupełnie inne działania.

grawerka usuwa materiał, wycinasz wiórki itp. wybijanie tyko zostawia wgniecenie,nie znika materiał
go grawerki odpowiednie "dłutka"
do wybijania punce

dłutka kupisz, to żaden problem, i długie miesiace nauki.

punce możesz zamówić, są drogie ale jak je dobrze zrobią i będą z odpowiedniego materiału to latami będą służyć, ale podejrzewam ze ty potrzebujesz sprzet na jednorazową akcje? czyli masz swój pierscionek i chcesz dodac runy?

polecam grawera niech sie bawi.
jak sie uparłeś ze chesz sam to polecam paczke gwoździ, imadło, pilniki iglaki i dobrą kawe, da rade wypiłować, powycinać większość run.
mam w zakamarkach pracowni powycinane runy w gwoździach, nastepnie całość zachartowana, jakos dają rade ale na masową robote to bym tego nie polecał, jak na szybko,na wczoraj bo klient che a zakłąd grawerski zamkniety a człek nie am w domu dremela itp to da rade z gwoździ wyrzeżbić.

ewentualnie...aż wstyd pokazaćUśmiech

http://bizuteria-srebrna.com/oferta.php?...age=8&lang=

to robiłem prostą grawernicą z frezem, grawernica kosztowałą mnie 50zł a frez 20Uśmiech bo brałem dobre i działąją dłuuuugo

jak sie uparłeśze chcesz sam to może grawernica i frez?

frodo1120
Miedziany
2
11-24-2013, 08:42 PM
dzięki wielkie wszystkim za podpowiedzi Ząbki idę próbować ;p
frodo1120
11-24-2013, 08:42 PM #6

dzięki wielkie wszystkim za podpowiedzi Ząbki idę próbować ;p

krzywy
Złoty
180
11-25-2013, 07:51 PM
Życzę powodzenia. Jaką technikę wybrałeś?

Jeszcze jeden szczegół, który pominąłem poprzednio, ale jednak ciągle mnie to denerwuje. W tytule powinno być "grawerunek w srebrnym pierścionku" Grawer to rzemieślnik, a grawerunek to efekt jego pracy.
krzywy
11-25-2013, 07:51 PM #7

Życzę powodzenia. Jaką technikę wybrałeś?

Jeszcze jeden szczegół, który pominąłem poprzednio, ale jednak ciągle mnie to denerwuje. W tytule powinno być "grawerunek w srebrnym pierścionku" Grawer to rzemieślnik, a grawerunek to efekt jego pracy.

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości