Czy ktoś z Was używał taki palnik?
Czy ktoś z Was używał taki palnik?
Może nie dokładnie taki ale tego typu duże palniki używaliśmy do topienia materiału. W połączeniu ze sprężarką miło się topi jeśli porównać do największej dyszy od małego ręcznego palnika. Jeśli do typowych prac w jubilerstwie to jak najbardziej takie palniki się sprawdzają a dostępne powinny być wszędzie, chyba że to nie jest taki o jakim myślę. Taki duży palnik do topienia, wygrzewania ale również do lutowania większych przedmiotów bardzo wygodny jest.
widzeze nie dałeś sie chyba przekonać do "zwykłego"palnika podstawowego termeta itp. to co pokazujesz to palnik na 2 butle, czyli ten sam problem co ci opisałem w innym temacie.
jakoś nie wyobrazam sobie zeby tym pracować....no chyba ze topienie, do delikatnych prac ciiezki,podejrzewam z e niewygodny.
daj sobie spokój z poszukiwaniem palników na strychu, czy po ludziach, kup nowy z nowymi uszczelkami, nowymi zaworami, nowymi wezami. z gazem nie ma co iśc na skróty.
szafir nie zgadzam sie z tobą ze ten palnik jest wygodny, mam jego wiekszą wersje, idzie dostać rękościsku, trzymanie tego palnika kilka godzin z odkłądaniem co chwile to makabra, ja tam wole zwykły palnik z wygodną rączką, zasilany zwykłą małą butlą bez zabawy z tlenem, wydaje mis ie ze ze obwawiasz sie Refem ze nie uzskasz nim odpowiedniej tem.... uspokoje cie, spokojnie stopisz co potrzeba.
Jak wcześniej już RafeM zauważył miałem na myśli trochę inny palnik. Chodziło mi o podobny kształtem lecz dużo większy łączony ze sprężarką z zaworami dającymi obsługiwać się podczas topienia tylko kciukiem dlatego napisałem wygodny i sprawnie topiący szczególnie większe ilości złota . Teraz widzę, że ten na zdjęciu to może być coś starszego ale w kwestii bezpieczeństwa zgadzam się w 100%. Sprzęt nie musi być stary lecz sprawny i bezpieczny. Jeśli ten spełnia te warunki i nie przeszkadza koledze , niech używa. Ja używajac klasycznego pistoletu termetoskiego w trakcie pracy lubię czasami poprawić zawór gazu a tutaj nie wiem czy to da radę zrobić jedną ręką?
powiem tak, sprawzac sprawzac i jeszcze raz sprawdzac sprzet, szczególnie paliki itp.
miałem juz niespodiewanke w postaci zatkanego palnika, ogien poszedł tymi otworkami na dyszy gdzie dochodzi powietrze....oj było ciekawie....a kolejna niebezpieczna sytuacja: wierzcie albo nie ale przepuszczała butla!!!!! swieżo nabita i przywieziona z punkt,fakt ze to nie była moja butla, ale przepuszczała w najmniej oczekiwanym miejsu: gaz sie ulatniał obok tych dziurek gdzie w zaworze wkreconym wbutle jst umocowana druciana rączka do jej rpzenoszenia-butla 2kg, tak na marginesie, do palnika koniecznie mały dodatek:czujka gazu!!!! u mnie od zawsze zamontowana raz w tygodniu robie jej test.
odosnie palnika, bede sie upierał:termet albo podobne, w komplecie kilka dysz, i wygodny sam korpus palnika, jak che cos grzac a muze trzymac takz eby siemateriał nie wygiał-nie ma obcji połozenia na szamocie- to stawiam palnik tak ze płomien skierowany w góre, rece wolne a ja pracuje, z tym palnikiem tego sobie nie wyobrzam,
Bart ale zauważ, że gaz to również domowe instalacje gazowe i przydomowe sieci, to nie tylko nasze butle . Te małe zawsze są bardziej bezpieczne jak te 11kg a te 11kg są dziś powszechnie stosowane w przenośnych piecach gazowych więc co możemy uchronić u siebie może wypieprzyć u sąsiada za ścianą. Złotnik jak wiele lat z butlą przepracował to chyba nabywa takiej ostrożności w temacie jak piszesz ale widuję inne branże gdzie butlami dosłownie rzucają jak piłkami i kiedy później taka trafi do Ciebie może być problem. Wszystko ma swoją wytrzymałość. Ale RafeM do soboty i ostrożnie.
RafeM ja polecam na początek też Termeta w sklepie firmowym w Świebodzicach jak i na Allegro taki palnik kosztuje ok 300 zł, http://allegro.pl/palnik-glt-3-komplet-t...85052.html
ja na takim pracuje i ostatnio wymieniłem na nowy gdyż poprzedni miałem po moim szefie i palnik służył w zakładzie ok 20 lat dalej działa ale jest już zniszczony więc został jako zapasowy.
A jak zaczynasz to możesz kupić sobie samą rekojeść http://allegro.pl/rekojesc-do-palnika-pa...52115.html
a wmiarę potrzeby do tego dyszę
Przy mało popularnych palnikach istnieje niebezpieczeństwo, że nie znajdziesz do nich akcesoriów dysz zaworów itd; więc jak coś padnie to albo będziesz się męczyć z niesprawnym palnikiem albo kupisz nowy.