Zmiana koloru srebra na czwerwony
Zmiana koloru srebra na czwerwony

Witam
Ostatnio wykonywałem sztaby ze złomu srebra.
Złom przebrany, wymieszany podczas topnienia.
Jednak w momencie usuwania tlenków w kwasie, jedna ze sztabek zmieniła kolor na czerwony 
Pojawiły się również jakież ciemne wżery.
Dodam, że wszystkie sztaby były wytrawiane jednocześnie.
Jak myślicie co jest powodem zmiany barwy jednej z nich? i co to jest za nalot?
![[Obrazek: sztaby_600.jpg]](http://www.phone-komp.pl/allegro/sztaby_600.jpg)
Jeśli wszystkie są odlane z jednego dobrze wymieszanego srebra nie przejmuj się różnym kolorem. Kolor po kwasie zależy od długości przebywania w nim. od temperatury, którą srebro miało w momencie wytrawiania, od tego czy było czymś w kwasie przytrzymywane, czy coś innego było jeszcze w kwasie. A jak Ci ten nalot przeszkadza to go usuń. Jeśli wszystkie są z jednego srebra to zabieraj się do pracy.
(02-23-2014, 10:19 PM)powis Jednak w momencie usuwania tlenków w kwasie, jedna ze sztabek zmieniła kolor na czerwony
(02-23-2014, 10:19 PM)powis Jednak w momencie usuwania tlenków w kwasie, jedna ze sztabek zmieniła kolor na czerwony

Dzięki za odpowiedz. Tak naprawdę to kolor mi nie przeszkadza. Po włożeniu do myjki kolor zrobił się szkliście czerwony. Sztabka wygląda wręcz przepięknie 
Byłem ciekawy co było powodem czegoś tak dziwnego. Nie chciał bym, żeby się powtórzyło podczas naprawy wyrobów jakiegoś klienta.
Sztabkę włożyłem rękoma bezpośrednio po obróbce z frezarki. Sztaba była nagrzana. Myślę więc, że SZAFIR ma rację.
[edit]
Lub każdy ma trochę racji gdyż wcześniej pilnikiem zjechałem ostre krawędzie. Czyli kontakt z innym narzędziem miały.