(05-08-2023, 01:04 PM)JWaj napisał(a): Tak, wzorniki robiłam na miedzi, część na srebrze. Czy wystarczy pzreszczotkowac wnętrze pieca? Przy okazji - jak usunąć chlapniecie emalii z wnętrza pieca? :o I czy używasz HF do usuwania emalii z podkładu? Jeśli tak, w jakim stężeniu?
Srebro 999 - tak, dużo lepiej się na nim pracuje niż na 925 :/ Czy masz dostawce podkładów na zamowienie z 999?
Złoto - jeszcze nie próbowałam…
Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie, cenne dla mnie, uwagi!
Nie używam kwasów do czyszczenia tylko sprzedaję raz w roku piec i kupuję nowy
Używa się tylko srebra 999 bo pozwala na to technologia - Faberge nie miał takiego komfortu .
Niestety złoto używam tylko jak klient zamówi tarczę więc moje doświadczenie nie jest wysokie. Nie stosuję folii bo szkoda na to czasu.
Pozdrawiam Leszek
Pytam o odzyskiwanie srebrnych blaszek, albo usuwanie nieudanych partii emaliowania, pieca nie czyściłabym chyba HFem
Zlota folia nie zastępuje złotej blaszki. Kładzie się ja tylko w celach dekoracyjnych, jako elementy (gwiazdki, itd), albo jako podkład pod emalie transparentne, we fragmentach, które maja wyglądać inaczej. W bratku położyłam złoto wyłącznie pod czerwień, tam gdzie ono mi się przesunęło, albo rozerwało (okropnie to zrobiłam, ale poszłam na skróty i o) czerwień jest brzydka, rudawa i głucha, brakuje tego lustra.
T
Pytam o odzyskiwanie srebrnych blaszek, albo usuwanie nieudanych partii emaliowania, pieca nie czyściłabym chyba HFem
Zlota folia nie zastępuje złotej blaszki. Kładzie się ja tylko w celach dekoracyjnych, jako elementy (gwiazdki, itd), albo jako podkład pod emalie transparentne, we fragmentach, które maja wyglądać inaczej. W bratku położyłam złoto wyłącznie pod czerwień, tam gdzie ono mi się przesunęło, albo rozerwało (okropnie to zrobiłam, ale poszłam na skróty i o) czerwień jest brzydka, rudawa i głucha, brakuje tego lustra.
Używam młotka i sprzedaję złom u znajomego jubilera.
Kupuję 11 tarcz ze srebra ciętych laserem a wykonanie tarcz zajmuje mi rok - dlatego odzysk srebra nie ma dla mnie żadnego znaczenia
(05-08-2023, 01:04 PM)JWaj napisał(a): T
Używam młotka i sprzedaję złom u znajomego jubilera.
Kupuję 11 tarcz ze srebra ciętych laserem a wykonanie tarcz zajmuje mi rok - dlatego odzysk srebra nie ma dla mnie żadnego znaczenia
Aha, ok. Czyli jedna tarcze robisz średnio miesiąc. Czy mozesz podać stronę ze swoimi wyrobami?
(05-08-2023, 01:35 PM)JWaj napisał(a): Aha, ok. Czyli jedna tarcze robisz średnio miesiąc. Czy mozesz podać stronę ze swoimi wyrobami?
w
Wysłałam wiadomość na priv
Pozdrawiam!
Krążki wycinała mi firma waterjetem - to było 5 lat temu więc nie znam adresu.
Dzisiaj masz tysiące ofert nawet na allegro.
Nie mam strony internetowej z emalią - to moje hobby nie praca
(05-08-2023, 01:35 PM)JWaj napisał(a): Aha, ok. Czyli jedna tarcze robisz średnio miesiąc. Czy mozesz podać stronę ze swoimi wyrobami?
w
Wysłałam wiadomość na priv
Pozdrawiam!
Krążki wycinała mi firma waterjetem - to było 5 lat temu więc nie znam adresu.
Dzisiaj masz tysiące ofert nawet na allegro.
Nie mam strony internetowej z emalią - to moje hobby nie praca