Ocena wątku:
  • 6 głosów - średnia: 4.33
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Emaliowanie
(05-08-2023, 01:13 PM)GRAWERka napisał(a):
(05-08-2023, 01:04 PM)JWaj napisał(a): Tak, wzorniki robiłam na miedzi, część na srebrze. Czy wystarczy pzreszczotkowac wnętrze pieca? Przy okazji - jak usunąć chlapniecie emalii z wnętrza pieca? :o I czy używasz HF do usuwania emalii z podkładu? Jeśli tak, w jakim stężeniu?
Srebro 999 - tak, dużo lepiej się na nim pracuje niż na 925 :/  Czy masz dostawce podkładów na zamowienie z 999? 
Złoto - jeszcze nie próbowałam… Ząbki 
Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie, cenne dla mnie, uwagi!

Nie używam kwasów do czyszczenia tylko sprzedaję raz w roku piec i kupuję nowy
Używa się tylko srebra 999 bo pozwala na to technologia - Faberge nie miał takiego komfortu .
Niestety złoto używam tylko jak klient zamówi tarczę więc moje doświadczenie nie jest wysokie. Nie stosuję folii bo szkoda na to czasu.
Pozdrawiam Leszek
Pytam o odzyskiwanie srebrnych blaszek, albo usuwanie nieudanych partii emaliowania, pieca nie czyściłabym chyba HFem Ząbki 
Zlota folia nie zastępuje złotej blaszki. Kładzie się ja tylko w celach dekoracyjnych, jako elementy (gwiazdki, itd), albo jako podkład pod emalie transparentne, we fragmentach, które maja wyglądać inaczej. W bratku położyłam złoto wyłącznie pod czerwień, tam gdzie ono mi się przesunęło, albo rozerwało (okropnie to zrobiłam, ale poszłam na skróty i o) czerwień jest brzydka, rudawa i głucha, brakuje tego lustra.
Odpowiedz
(05-08-2023, 01:22 PM)JWaj napisał(a): [quote="GRAWERka" pid="34971" dateline="1683547992"]
[quote="JWaj" pid="34968" dateline="1683547443"]

T
Pytam o odzyskiwanie srebrnych blaszek, albo usuwanie nieudanych partii emaliowania, pieca nie czyściłabym chyba HFem Ząbki 
Zlota folia nie zastępuje złotej blaszki. Kładzie się ja tylko w celach dekoracyjnych, jako elementy (gwiazdki, itd), albo jako podkład pod emalie transparentne, we fragmentach, które maja wyglądać inaczej. W bratku położyłam złoto wyłącznie pod czerwień, tam gdzie ono mi się przesunęło, albo rozerwało (okropnie to zrobiłam, ale poszłam na skróty i o) czerwień jest brzydka, rudawa i głucha, brakuje tego lustra.

Używam młotka i sprzedaję złom u znajomego jubilera.
Kupuję 11 tarcz ze srebra ciętych laserem a wykonanie tarcz zajmuje mi rok - dlatego odzysk srebra nie ma dla mnie żadnego znaczenia
Pozdrawiam.
Odpowiedz
(05-08-2023, 01:29 PM)GRAWERka napisał(a):
(05-08-2023, 01:22 PM)JWaj napisał(a):
(05-08-2023, 01:13 PM)GRAWERka napisał(a):
(05-08-2023, 01:04 PM)JWaj napisał(a): T

Używam młotka i sprzedaję złom u znajomego jubilera. 
Kupuję  11 tarcz  ze srebra ciętych laserem  a wykonanie tarcz zajmuje mi rok - dlatego odzysk srebra nie ma dla mnie żadnego znaczenia
Aha, ok. Czyli jedna tarcze robisz średnio miesiąc. Czy mozesz podać stronę ze swoimi wyrobami?
Odpowiedz
Aha, ok. Czyli jedna tarcze robisz średnio miesiąc. Czy mozesz podać stronę ze swoimi wyrobami?
[/quote]

Rocznie robię ok tarcz - więcej nie dam rady - brak czasu i chęci
Pozdrawiam.
Odpowiedz
(05-08-2023, 01:35 PM)JWaj napisał(a): Aha, ok. Czyli jedna tarcze robisz średnio miesiąc. Czy mozesz podać stronę ze swoimi wyrobami?

w

Załączone pliki Miniatury

Pozdrawiam.
Odpowiedz
(05-08-2023, 02:21 PM)GRAWERka napisał(a):
(05-08-2023, 01:35 PM)JWaj napisał(a): Aha, ok. Czyli jedna tarcze robisz średnio miesiąc. Czy mozesz podać stronę ze swoimi wyrobami?

w

Wysłałam wiadomość na priv
Pozdrawiam!
Odpowiedz
(05-09-2023, 08:05 AM)JWaj napisał(a):

w

Pozdrawiam!

Krążki wycinała mi firma waterjetem - to było 5 lat temu więc nie znam adresu.
Dzisiaj masz tysiące ofert nawet na allegro.
Nie mam strony internetowej z emalią - to moje hobby nie praca
Pozdrawiam.
Odpowiedz
(05-09-2023, 10:02 AM)GRAWERka napisał(a):
(05-09-2023, 08:05 AM)JWaj napisał(a):

w

Pozdrawiam!

Krążki wycinała mi firma waterjetem - to było 5 lat temu więc nie znam adresu.
Dzisiaj masz tysiące ofert nawet na allegro.
Nie mam strony internetowej z emalią -  to moje hobby nie praca
Ok, rozumiem, dziękuję!
Odpowiedz
Grawerowana lub dla wścibskich trawiona w kwasie - emalia ransparentna

Załączone pliki Miniatury

Pozdrawiam.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości