pytanie o wydruk + odlew
pytanie o wydruk + odlew
(06-02-2015, 06:24 PM)Leszek Potrzebuję tego co na zdjeciu tylko ze srebra 999, średnica 37mm, grubość 4 lub 5 mm
Druty położę sobie sam bo na tym polega sztuka cloisonne. Takich tarcz mogę wykonać 10-12 w roku.
Zapiszcie sobie zdięcie to zobaczycie jego nazwę![]()
![]()
![]()
Ps . jestem załamany
Ps2 oczywiście jestem wdzieczny za pomoc kolegów i koleżanek
(06-02-2015, 06:24 PM)Leszek Potrzebuję tego co na zdjeciu tylko ze srebra 999, średnica 37mm, grubość 4 lub 5 mm
Druty położę sobie sam bo na tym polega sztuka cloisonne. Takich tarcz mogę wykonać 10-12 w roku.
Zapiszcie sobie zdięcie to zobaczycie jego nazwę![]()
![]()
![]()
Ps . jestem załamany
Ps2 oczywiście jestem wdzieczny za pomoc kolegów i koleżanek
Krążek tylko z wykrojnika. Natomiast rancik można zrobić na tokarce metodą zwaną drykowaniem.
To banalnie proste. Wypolerowany srebrny krążek ściska się pomiędzy dwoma krążkami (też polerowanymi, lub zabezpieczonymi papierem)
z których jeden jest zamocowany w uchwycie tokarskim a drugi na koniku. Brzeg srebrnego krążka musi wystawać poza trzymające na tyle,
na ile wysoki ma być ten rancik. Puszcza się obroty i dociska rant stalką, lub lepiej kółkiem łożyska zamocowanym w jakimś uchwycie, nie
zapominając o wcześniejszym posmarowaniu go olejem lub parafiną. Zagina się rancik pod katem 90 st i tyle.
A wykrojnik nie zrobi rantu od razu?
Nie znam się do końca, ale kasetki pod kamienie są właśnie tak wywijane? Od razu przy obcinaniu?
@Leszek blachę 0,999 kupisz w Promie lub zamówisz. Odlewy odpadają, a rancik jak radzi Olax zrobi sam wykrojnik jeżeli zrobi się fazę. \______/ Blach nie wolno odpuszczać jeżeli to 0,999 . Masz wykrojnik do kółek, zamówił bym tylko dodatkowy stempel z fazą.
Nie śledziłem tego wątku od początku i nie widziałem komentarza do mnie. Do Twoich celów żadne drukowanie i odlewy nie wchodzą w rachubę Odlew jest beznadziejnym materiałem i u Ciebie się nie sprawdzi.
Zawsze możesz skorzystać z pomysłu Cactoos'a. Musisz tylko mieć małą tokarkę i nauczyć się drykowania
(06-02-2015, 07:46 PM)olax A wykrojnik nie zrobi rantu od razu?
Nie znam się do końca, ale kasetki pod kamienie są właśnie tak wywijane? Od razu przy obcinaniu?
(06-02-2015, 07:46 PM)olax A wykrojnik nie zrobi rantu od razu?
@Cactoos to o czym piszesz łatwo zrobić na ołowianym podkładzie. Pisałem wcześniej żeby nie odpuszczać materiału. Będzie twardszy i wykrojnik łatwiej go wytnie. Wystarczy, że stempel będzie miał lekki luz i już będzie ciągnął brzydko materiał podczas wycinania.
(06-02-2015, 07:32 PM)cactoos Krążek tylko z wykrojnika. Natomiast rancik można zrobić na tokarce metodą zwaną drykowaniem.
To banalnie proste. Wypolerowany srebrny krążek ściska się pomiędzy dwoma krążkami (też polerowanymi, lub zabezpieczonymi papierem)
z których jeden jest zamocowany w uchwycie tokarskim a drugi na koniku. Brzeg srebrnego krążka musi wystawać poza trzymające na tyle,
(06-02-2015, 07:32 PM)cactoos Krążek tylko z wykrojnika. Natomiast rancik można zrobić na tokarce metodą zwaną drykowaniem.
(06-03-2015, 04:00 PM)Leszek Oczywiście jak Olax jak chcesz zrobić to ......![]()
![]()
(06-03-2015, 04:00 PM)Leszek Oczywiście jak Olax jak chcesz zrobić to ......![]()
![]()
(06-03-2015, 04:27 PM)olax(06-03-2015, 04:00 PM)Leszek Oczywiście jak Olax jak chcesz zrobić to ......![]()
![]()
Leszek, moge ci powycinać blaszek ile tylko chcesz. Ale ja raczej nie zrobię takiego idealnego rantu.
Muszę powiedzieć mojemu żeby to przeczytał, to może wymyślimy, jak to zrobić.
Jestesmy mistrzami improwizacji - z powodu nieustającego braku funduszów
Ale poczekaj, aż zadzwonię do tych wykrojników.
Dzisiaj nie odbierali, ale w razie czego wiem, jak ich znaleźć
I to co Cactoos pisał: Czy te blaszki maja być wypolerowane? Czy ty to sobie później jakoś sam obrabiasz?
(06-03-2015, 04:27 PM)olax(06-03-2015, 04:00 PM)Leszek Oczywiście jak Olax jak chcesz zrobić to ......![]()
![]()
Leszek, moge ci powycinać blaszek ile tylko chcesz. Ale ja raczej nie zrobię takiego idealnego rantu.
Muszę powiedzieć mojemu żeby to przeczytał, to może wymyślimy, jak to zrobić.
Jestesmy mistrzami improwizacji - z powodu nieustającego braku funduszów
Ale poczekaj, aż zadzwonię do tych wykrojników.
Dzisiaj nie odbierali, ale w razie czego wiem, jak ich znaleźć
I to co Cactoos pisał: Czy te blaszki maja być wypolerowane? Czy ty to sobie później jakoś sam obrabiasz?
Wiesz, że to będzie bardzo miękkie? Nie tak, jak mosiądz?