Co to za minerał?
Co to za minerał?
Fotkę odszukałem na allegro u mnie brak aparatów
Pierwszy minerał jest taki sam .
Dwa następnie minerały w mocnych kolorach ,struktura zostaje ta sama ( kolor jak bursztyn , pomarańczowy , a następny pomarańczowy + malinowy ).
Twardy jest rysuje szkło i barwa zarysowania jest biała .
Jestem ciekaw co to jest
http://img01.allegroimg.pl/photos/orygin...4210370423
(07-15-2014, 12:04 PM)Aendeleril szczerze dosyć pospolity kamień lecz całkiem cenny na polskim rynku ceny nie są wysokie ostatnio widziałem 10 ct cytryn o szlifie szmaragdowym za ok 120 zł za szt.to 12 zł karat (jakość średnia warta 10-30 zł ).

(07-15-2014, 12:04 PM)Aendeleril szczerze dosyć pospolity kamień lecz całkiem cenny na polskim rynku ceny nie są wysokie ostatnio widziałem 10 ct cytryn o szlifie szmaragdowym za ok 120 zł za szt.to 12 zł karat (jakość średnia warta 10-30 zł ).

(07-15-2014, 12:04 PM)Aendeleril szczerze dosyć pospolity kamień lecz całkiem cenny na polskim rynku ceny nie są wysokie ostatnio widziałem 10 ct cytryn o szlifie szmaragdowym za ok 120 zł za szt.

(07-15-2014, 12:04 PM)Aendeleril szczerze dosyć pospolity kamień lecz całkiem cenny na polskim rynku ceny nie są wysokie ostatnio widziałem 10 ct cytryn o szlifie szmaragdowym za ok 120 zł za szt.

(07-15-2014, 02:28 PM)Opal Kingdom poza tym po co ci to ?

(07-15-2014, 02:28 PM)Opal Kingdom poza tym po co ci to ?

Mystic troche to wszystko dziwne ale dla jasności
ten sprzedawca ma inne kamienie które są turmalinami
i teraz jak już troche wiem o co chodzi to wydaje mi sie że ty też masz jakieś turmaliny lecz podany przykład i opis był bardzo mylący.
nie widziałem wszystkich aukcji tego sprzedawcy lecz wydaje mi się że większość opisów jest zgodna z prawdą... być może pomylił się w opisie i był to turmalin w kwarcu ?
''..nie wiem jednego szlifuje dla relaksu , z dużego tez coś zrobię .
on ma połysk szklisty'' .
???
to fajnie
ale wydaje mi się ze to są okazy 'kolekcjonerskie' które raczej nie nadają się do szlifowania.
jak dla relaksu to mozesz sobie poszukać jakiś kamyków sam.. po co wydawać pieniądze na coś co się do tego nie nadaje
opcja B to wydać więcej na coś dobrego co się nadaje
ale radze zdobyć więcej informacji przed zakupem !!