Oksydowanie - kolor
Oksydowanie - kolor
).Sprawa wygląda tak:
Obrączka jest wypolerowana, a następnie zaoksydowana na czarno.
Po przetarciu ściereczką do srebra zostawiam czarny kolor.
Tyle że, w miejscu lutowania została cieniutka kreseczka, która się oksyduje na inny kolor. Lut nie chce być czarny, jak srebro, tylko jest jaśniejszy. Praktycznie tego nie widać, ale denerwuje.
Próbowałam dłużej trzymać w oksydzie, ale później zaczyna odłazić (chociaż lut się wyczernił idealnie
).
Czy ktoś ma jakąś radę?
(06-03-2014, 04:14 PM)kfadrat oksyda na zimno czy na goraco?

(06-03-2014, 04:14 PM)kfadrat oksyda na zimno czy na goraco?

masz 2 opcje:
albo przyzwyczaisz sie do tego, ze lut oksyduje sie na inny kolor, albo mozesz probowac lutowac jeszcze cieniej, zeby jak najmniej bylo to widac. Generalnie problem wystepuje w mniejszym stopniu przy oksydzie na goraco, niz na zimno, ale nie wyeliminujesz tego zupelnie. Ewentualnie mozesz posrebrzyc a potem pooksydowac.
(06-04-2014, 02:23 PM)kfadrat masz 2 opcje:
albo przyzwyczaisz sie do tego, ze lut oksyduje sie na inny kolor, albo mozesz probowac lutowac jeszcze cieniej, zeby jak najmniej bylo to widac. Generalnie problem wystepuje w mniejszym stopniu przy oksydzie na goraco, niz na zimno, ale nie wyeliminujesz tego zupelnie. Ewentualnie mozesz posrebrzyc a potem pooksydowac.
Lutuję już naprawdę "cienko" ale nie potrafię tego zupełnie zlikwidować.(06-04-2014, 02:23 PM)kfadrat masz 2 opcje:
Lutuję już naprawdę "cienko" ale nie potrafię tego zupełnie zlikwidować.
(06-05-2014, 10:22 AM)bart a jaki to lut? bo mi doradzili brac lut z wiekszą zawartośćą srebra,czyli jeszcze "twardszy", może to będzie wyjsciem z sytuacji?
(06-05-2014, 10:22 AM)bart a jaki to lut? bo mi doradzili brac lut z wiekszą zawartośćą srebra,czyli jeszcze "twardszy", może to będzie wyjsciem z sytuacji?