Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM JUBILERSTWO keum boo

keum boo

keum boo

Strony (2): 1 2 Dalej
Izolda
Miedziany
3
06-13-2014, 09:15 PM
Jako że jest to mój pierwszy post na forum, witam się serdecznie z użytkownikami Uśmiech Uśmiech I przechodzę do rzeczy - chciałabym techniką keum boo pozłocić sobie srebrną blachę; od strony teoretycznej raczej wiem jak to zrobić, a moje wątpliwości dotyczą złotej folii. Niestety muszę skorzystać z gotowej, a wiem że nie każda się nadaje np. złoto transferowe dla pozłotników odpada, ale czy na przykład takie złoto płatkowe będzie odpowiednie? http://www.art-konserwacja.pl/zloto-plat...95/#fdetal Znalazłam też inną złotą folię nadającą się z pewnością do złocenia tą techniką, ale cena za bardzo mały arkusz jest spora.
Izolda
06-13-2014, 09:15 PM #1

Jako że jest to mój pierwszy post na forum, witam się serdecznie z użytkownikami Uśmiech Uśmiech I przechodzę do rzeczy - chciałabym techniką keum boo pozłocić sobie srebrną blachę; od strony teoretycznej raczej wiem jak to zrobić, a moje wątpliwości dotyczą złotej folii. Niestety muszę skorzystać z gotowej, a wiem że nie każda się nadaje np. złoto transferowe dla pozłotników odpada, ale czy na przykład takie złoto płatkowe będzie odpowiednie? http://www.art-konserwacja.pl/zloto-plat...95/#fdetal Znalazłam też inną złotą folię nadającą się z pewnością do złocenia tą techniką, ale cena za bardzo mały arkusz jest spora.

cactoos
Diamentowy
1,585
06-13-2014, 10:27 PM
Złoto płatkowe jest odpowiednie. Obowiązują cztery zasady:
1 - powierzchnia blachy musi być pokryta srebrem 999!
Możesz to zrobić poprzez wyżarzanie i wytrawianie.

2 - nakładane złoto musi być 24kr i o czystej powierzchni.

3 - temp. powierzchni musi być w granicach 600-700 st.

4 - potrzebny jest nacisk, aby atomy metali mogły się połączyć,
więc albo prasa, albo gładziki agatowe/stalki.
Walcarki raczej nie rozgrzejesz do takiej temperatury.

ED

Jest jeszcze zasada piąta: nie wolno dotykać powierzchni paluchami!
Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-13-2014, 10:31 PM przez cactoos.

"Brak poczucia humoru, nie zawsze jest dowodem powagi"   - Antoni Słonimski
cactoos
06-13-2014, 10:27 PM #2

Złoto płatkowe jest odpowiednie. Obowiązują cztery zasady:

ED

kriss
Diamentowy
2,208
06-14-2014, 07:38 AM
widzę, że do tej techniki przydałaby się kuźnia. Dwa płaskie kowadła rozgrzane do odpowiedniej temperatury i duży młot kowalski Uśmiech
kriss
06-14-2014, 07:38 AM #3

widzę, że do tej techniki przydałaby się kuźnia. Dwa płaskie kowadła rozgrzane do odpowiedniej temperatury i duży młot kowalski Uśmiech

Izolda
Miedziany
3
06-14-2014, 12:14 PM
hihi - czemu nie Uśmiech Opisane przez cactoosa 4 kroki to rzeczywiście keum boo w pigułce; doczytałam się jeszcze takiej wskazówki , że należy gładzik zwilżać podczas pracy, tak by się nie przegrzał - a na koniec jeszcze można przewalcować na przykład z jakimś 'materiałem' żeby fakturę uzyskać. Dziękuję za uwagi i wskazówki! Zamieszczony przeze mnie link odsyła do złota 23 3/4 kt więc rozumiem, że nie jest odpowiednie? musi być czyste?
Izolda
06-14-2014, 12:14 PM #4

hihi - czemu nie Uśmiech Opisane przez cactoosa 4 kroki to rzeczywiście keum boo w pigułce; doczytałam się jeszcze takiej wskazówki , że należy gładzik zwilżać podczas pracy, tak by się nie przegrzał - a na koniec jeszcze można przewalcować na przykład z jakimś 'materiałem' żeby fakturę uzyskać. Dziękuję za uwagi i wskazówki! Zamieszczony przeze mnie link odsyła do złota 23 3/4 kt więc rozumiem, że nie jest odpowiednie? musi być czyste?

cactoos
Diamentowy
1,585
06-14-2014, 12:25 PM
Nie ma złota absolutnie czystego. O,999 to max.
23 3/4 ct to próba 0,990 i powinna się nadać.
Lepiej jednak pełne 24 ct.

cactoos
06-14-2014, 12:25 PM #5

Nie ma złota absolutnie czystego. O,999 to max.
23 3/4 ct to próba 0,990 i powinna się nadać.
Lepiej jednak pełne 24 ct.

Izolda
Miedziany
3
06-14-2014, 12:59 PM
Uśmiech - wiem, wiem że nie ma stuprocentowo czystego Puść oczko tak skrótowo napisałam, ale to rzeczywiście może w błąd wprowadzać..
Izolda
06-14-2014, 12:59 PM #6

Uśmiech - wiem, wiem że nie ma stuprocentowo czystego Puść oczko tak skrótowo napisałam, ale to rzeczywiście może w błąd wprowadzać..

kriss
Diamentowy
2,208
06-14-2014, 04:39 PM
miłej pracy @Izolda, czekamy na foty z roboty jak to pisze Greg Uśmiech
kriss
06-14-2014, 04:39 PM #7

miłej pracy @Izolda, czekamy na foty z roboty jak to pisze Greg Uśmiech

Leszek
Diamentowy
1,617
06-08-2015, 07:16 AM
(06-13-2014, 09:15 PM)Izolda Jako że jest to mój pierwszy post na forum, witam się serdecznie z użytkownikami Uśmiech Uśmiech I przechodzę do rzeczy - chciałabym techniką keum boo pozłocić sobie srebrną blachę; od strony teoretycznej raczej wiem jak to zrobić, a moje wątpliwości dotyczą złotej folii. Niestety muszę skorzystać z gotowej, a wiem że nie każda się nadaje np. złoto transferowe dla pozłotników odpada, ale czy na przykład takie złoto płatkowe będzie odpowiednie? http://www.art-konserwacja.pl/zloto-plat...95/#fdetal Znalazłam też inną złotą folię nadającą się z pewnością do złocenia tą techniką, ale cena za bardzo mały arkusz jest spora.

Nie nadaje się. Tutaj link do właściwej : folia złota
Poszukuję folii tej grubości tylko srebrnej. Folie dla pozłotników nie nadają się do ww. celów.

(06-13-2014, 10:27 PM)cactoos Złoto płatkowe jest odpowiednie. Obowiązują cztery zasady:

ED

Odnośnie punktu 1 - czy można zastosować od razu srebro 999?

Odnośnie punktu 3 - na filmach widziałem że stosują kuchenki elektryczne to chyba 600 stopni za dużo?

.
Pozdrawiam Leszek :-)
Leszek
06-08-2015, 07:16 AM #8

(06-13-2014, 09:15 PM)Izolda Jako że jest to mój pierwszy post na forum, witam się serdecznie z użytkownikami Uśmiech Uśmiech I przechodzę do rzeczy - chciałabym techniką keum boo pozłocić sobie srebrną blachę; od strony teoretycznej raczej wiem jak to zrobić, a moje wątpliwości dotyczą złotej folii. Niestety muszę skorzystać z gotowej, a wiem że nie każda się nadaje np. złoto transferowe dla pozłotników odpada, ale czy na przykład takie złoto płatkowe będzie odpowiednie? http://www.art-konserwacja.pl/zloto-plat...95/#fdetal Znalazłam też inną złotą folię nadającą się z pewnością do złocenia tą techniką, ale cena za bardzo mały arkusz jest spora.

Nie nadaje się. Tutaj link do właściwej : folia złota
Poszukuję folii tej grubości tylko srebrnej. Folie dla pozłotników nie nadają się do ww. celów.

(06-13-2014, 10:27 PM)cactoos Złoto płatkowe jest odpowiednie. Obowiązują cztery zasady:

ED

Odnośnie punktu 1 - czy można zastosować od razu srebro 999?

Odnośnie punktu 3 - na filmach widziałem że stosują kuchenki elektryczne to chyba 600 stopni za dużo?

.
Pozdrawiam Leszek :-)

mnap89
Diamentowy
961
06-08-2015, 05:54 PM
Mam w pewnym czasopismie opisane jak to sie robi.. zeskanuje i wrzuce.

Do Leszka - oczywiscie mozesz odrazu robic z 999 tylko sam wyrob wtedy jest bardzo miekki.

Cos mi swita ze 22k tez sie nada.

EDIT

Prosze bardzo 

https://drive.google.com/file/d/0B9rDKft...sp=sharing
Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-08-2015, 06:33 PM przez mnap89.
mnap89
06-08-2015, 05:54 PM #9

Mam w pewnym czasopismie opisane jak to sie robi.. zeskanuje i wrzuce.

Do Leszka - oczywiscie mozesz odrazu robic z 999 tylko sam wyrob wtedy jest bardzo miekki.

Cos mi swita ze 22k tez sie nada.

EDIT

Prosze bardzo 

https://drive.google.com/file/d/0B9rDKft...sp=sharing

BoBig
Złoty
132
06-08-2015, 08:12 PM
Potwierdzam, że folia dla pozłotników się nie nadaje. Jest dużo za cienka. Ja często ją używam do dekoracji ciast i czekolad i aby ładnie położyć to nawet oddychać nie można bo jest zdmuchiwana. Musi być troszkę grubsza tak by dało się ją płasko położyć.
BoBig
06-08-2015, 08:12 PM #10

Potwierdzam, że folia dla pozłotników się nie nadaje. Jest dużo za cienka. Ja często ją używam do dekoracji ciast i czekolad i aby ładnie położyć to nawet oddychać nie można bo jest zdmuchiwana. Musi być troszkę grubsza tak by dało się ją płasko położyć.

Strony (2): 1 2 Dalej
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości