Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM JUBILERSTWO cechowanie wyrobu z metali łączonych - srebro, miedź, alpaka

cechowanie wyrobu z metali łączonych - srebro, miedź, alpaka

cechowanie wyrobu z metali łączonych - srebro, miedź, alpaka

Strony (3): 1 2 3 Dalej
tatarata
Platynowy
272
08-18-2014, 08:21 PM
Witam serdecznie. Proszę o przybliżenie mi tematu cechowania wyrobu wykonanego z różnych metali przez Urząd Probierczy. Jeżeli np obrączka wykonana jest ze srebra, miedzi i alpaki to jak do tego podchodzi Urząd Probierczy ? Czy ja powinienem wtedy podać ile jest srebra w wyrobie ? A jeżeli jest mniej niż 5 gram srebra w wyrobie ? - Jeżeli odpowiedź na moje pytania mogę znaleźć w innym poście to proszę o jego wskazanie. Pozdrawiam
tatarata
08-18-2014, 08:21 PM #1

Witam serdecznie. Proszę o przybliżenie mi tematu cechowania wyrobu wykonanego z różnych metali przez Urząd Probierczy. Jeżeli np obrączka wykonana jest ze srebra, miedzi i alpaki to jak do tego podchodzi Urząd Probierczy ? Czy ja powinienem wtedy podać ile jest srebra w wyrobie ? A jeżeli jest mniej niż 5 gram srebra w wyrobie ? - Jeżeli odpowiedź na moje pytania mogę znaleźć w innym poście to proszę o jego wskazanie. Pozdrawiam

cactoos
Diamentowy
1,585
08-18-2014, 09:28 PM
Cytat:6. W przypadku zgłaszania wyrobów wykonanych z materiałów niebędących metalami szlachetnymi, zawierających
metale szlachetne w postaci elementów zdobniczych lub części użytych ze względów technicznych, należy odrębnie podać
masę tych elementów lub części.

Rozp. Min. Gosp. w spr. wyr. z met szl. 31.05.2012r.

"Brak poczucia humoru, nie zawsze jest dowodem powagi"   - Antoni Słonimski
cactoos
08-18-2014, 09:28 PM #2

Cytat:6. W przypadku zgłaszania wyrobów wykonanych z materiałów niebędących metalami szlachetnymi, zawierających
metale szlachetne w postaci elementów zdobniczych lub części użytych ze względów technicznych, należy odrębnie podać
masę tych elementów lub części.

Rozp. Min. Gosp. w spr. wyr. z met szl. 31.05.2012r.

kriss
Diamentowy
2,209
08-18-2014, 11:30 PM
i tu widać indolencje naszych ustawodawców. Jak można podać masę poszczególnych elementów jeżeli były poddane obróbce po połączeniu Smutny
technika mokume-gane, shakudo. To tylko przykłady
Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-18-2014, 11:32 PM przez kriss.
kriss
08-18-2014, 11:30 PM #3

i tu widać indolencje naszych ustawodawców. Jak można podać masę poszczególnych elementów jeżeli były poddane obróbce po połączeniu Smutny
technika mokume-gane, shakudo. To tylko przykłady

cactoos
Diamentowy
1,585
08-19-2014, 01:42 AM
Rząd zrobił jak chciał - jak mawiał Nikodem Dyzma a wytwórca podaje wagę elementów
- zgodnie z powyższym rozporządzeniem i powołując się na nie, żąda ocechowania.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-19-2014, 01:42 AM przez cactoos.

cactoos
08-19-2014, 01:42 AM #4

Rząd zrobił jak chciał - jak mawiał Nikodem Dyzma a wytwórca podaje wagę elementów
- zgodnie z powyższym rozporządzeniem i powołując się na nie, żąda ocechowania.

Michal
Super Moderator
730
08-19-2014, 07:07 AM
A jak masz już kamienie w wyrobie, i to jakieś większe i podajesz im wagę kamieni z czapy? Chociaż tyle ze wierzą na słowo, a nie każą rozwalać i ważyć. Uśmiech
Michal
08-19-2014, 07:07 AM #5

A jak masz już kamienie w wyrobie, i to jakieś większe i podajesz im wagę kamieni z czapy? Chociaż tyle ze wierzą na słowo, a nie każą rozwalać i ważyć. Uśmiech

cactoos
Diamentowy
1,585
08-19-2014, 08:32 AM
Kamienie nie mają znaczenia, bo Urząd sprawdza procentową zawartość złota w wyrobie a nie jego całkowita masę.
Jednak w przypadku mokume, mówimy raczej o stopie metali, niż o połączonych elementach z różnych metali,
więc raczej o cechowaniu odrębnych części możemy zapomnieć.

Cytat:Są stosowane również inne techniki wytwarzania stopów, np. spiekanie,
Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-19-2014, 08:33 AM przez cactoos.

cactoos
08-19-2014, 08:32 AM #6

Kamienie nie mają znaczenia, bo Urząd sprawdza procentową zawartość złota w wyrobie a nie jego całkowita masę.
Jednak w przypadku mokume, mówimy raczej o stopie metali, niż o połączonych elementach z różnych metali,
więc raczej o cechowaniu odrębnych części możemy zapomnieć.

Cytat:Są stosowane również inne techniki wytwarzania stopów, np. spiekanie,

Imenoq
Platynowy
539
08-19-2014, 09:34 AM
Hmm..... mokume to nie stop przecież to nie jednorodna struktura.

A jak to wg Was powinien urzad zorganizować?
Imenoq
08-19-2014, 09:34 AM #7

Hmm..... mokume to nie stop przecież to nie jednorodna struktura.

A jak to wg Was powinien urzad zorganizować?

cactoos
Diamentowy
1,585
08-19-2014, 11:09 AM
Mokume to coś pomiędzy bo jednak jest to w pewnym stopniu wymieszanie metali.
Zakładając czysto teoretycznie, że Japoniec robiłby jedno mokume przez całe życie,
zgrzewając, zgniatając i skręcając miliony razy, to wymieszanie metali byłoby dokładniejsze
niż w tradycyjnym stopie. Według mnie, mokume i damast to takie prymitywne stopy.
Jezeli definicja stopu uwzględnia również spiekanie metali, to mokume się kwalifikuje.
A jak się do tego zabierze Urząd? Zależy którą nogą urzędas wstanie. Ja obstawiam,
że tak jak zwykle, odpowie: a idź pan stąd.Puść oczko

cactoos
08-19-2014, 11:09 AM #8

Mokume to coś pomiędzy bo jednak jest to w pewnym stopniu wymieszanie metali.
Zakładając czysto teoretycznie, że Japoniec robiłby jedno mokume przez całe życie,
zgrzewając, zgniatając i skręcając miliony razy, to wymieszanie metali byłoby dokładniejsze
niż w tradycyjnym stopie. Według mnie, mokume i damast to takie prymitywne stopy.
Jezeli definicja stopu uwzględnia również spiekanie metali, to mokume się kwalifikuje.
A jak się do tego zabierze Urząd? Zależy którą nogą urzędas wstanie. Ja obstawiam,
że tak jak zwykle, odpowie: a idź pan stąd.Puść oczko

Imenoq
Platynowy
539
08-19-2014, 11:32 AM
Nie jak urzad, ale Wy bedac urzednikiem ?
Jak to rozwiazać ?
Imenoq
08-19-2014, 11:32 AM #9

Nie jak urzad, ale Wy bedac urzednikiem ?
Jak to rozwiazać ?

cactoos
Diamentowy
1,585
08-19-2014, 06:22 PM
Normalnie, o ile to jest partia wyrobów, to pobrać próbkę np. z przekroju, stopić i określić próbę
takim ustrojstwem (bardzo popularne w cywilizowanych krajach Puść oczko ) Błąd pomiaru 0,001%.

[Obrazek: 357219143_813.jpg]

Zresztą, o ile się nie mylę, to cudeńko pokazuje zawartość procentową wszystkich użytych pierwiastków.

Albo takim, jak już Polska wejdzie w wiek pary i elektryczności Puść oczko

[Obrazek: xrf9500133058110.jpg]
Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-19-2014, 06:27 PM przez cactoos.

cactoos
08-19-2014, 06:22 PM #10

Normalnie, o ile to jest partia wyrobów, to pobrać próbkę np. z przekroju, stopić i określić próbę
takim ustrojstwem (bardzo popularne w cywilizowanych krajach Puść oczko ) Błąd pomiaru 0,001%.

[Obrazek: 357219143_813.jpg]

Zresztą, o ile się nie mylę, to cudeńko pokazuje zawartość procentową wszystkich użytych pierwiastków.

Albo takim, jak już Polska wejdzie w wiek pary i elektryczności Puść oczko

[Obrazek: xrf9500133058110.jpg]

Strony (3): 1 2 3 Dalej
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości