otwarcie sklepu
otwarcie sklepu
Witam wszystkich serdecznie. Chciałabym dowiedzieć się jakie jest Wasze zdanie na temat otwarcia sklepu jubilerskiego. Zastanawiam się czy lepiej otworzyć swoją placówke od podstaw, czy zdecydować się na franczyzę. A jeśli opcja druga, to gdzie szukać najlepszych ofert. Z góry dziękuję za udzieloną pomoc i porady. Pozdrawiam.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Z tego co widziałam to YES, Ada Plus, Hos&me oferują franczyzę. Ktoś słyszał może o innych grupach? Pytanie tylko, czy warto włączać się w inną markę, czy lepiej stworzyć coś własnego. Może ktoś ma doświadczenie z tym związane?
(12-03-2014, 09:58 AM)alina Bardzo dziękuję za odpowiedź. Z tego co widziałam to YES, Ada Plus, Hos&me oferują franczyzę. Ktoś słyszał może o innych grupach? Pytanie tylko, czy warto włączać się w inną markę, czy lepiej stworzyć coś własnego. Może ktoś ma doświadczenie z tym związane?
(12-03-2014, 09:58 AM)alina Bardzo dziękuję za odpowiedź. Z tego co widziałam to YES, Ada Plus, Hos&me oferują franczyzę. Ktoś słyszał może o innych grupach? Pytanie tylko, czy warto włączać się w inną markę, czy lepiej stworzyć coś własnego. Może ktoś ma doświadczenie z tym związane?

Łatwo nie będzie
Sklep jubilerski nie rowny sklepowi jubilerskiemu. Sa sklepy majace na stanie towar za 100 tys, 200 tys, 1 mln, 5 mln zlotych. Jak masz dobre kontakty to nie trzeba duzo na otwarcie ale zapewne nie masz ich bo trzeba sobie je wypracowac.
Na twoim miejscu nie pakowal bym sie we franczyzy. Skupilbym sie na topowym towarze srebrnym i zlotym, znaczy tym co jest najmodniejsze aktualnie. Do tego ze 2-3 marki zegarkow oraz podstawowa kolekcje wzornikow obraczek zlotych.
Taki sklepik mozna uruchomic do 200 tys zl. Taniej tez sie da ale nie wiem czy przetrwasz...jak przetrwasz to napewno bedziesz musiala inwestowac z 5 lat w towar non stop, zapominajac o wyplacaniu sobie pieniążków 
Pamietaj rowniez, ze ogromne znaczenie maja meble jubilerskie z odpowiednim oswietleniem. Na to nie zaluj. Najlepiej odrazu pod wymiar zrobic. Licz 15-20 tys na meble bo to jest wizytowka sklepu.
Ogolnie jesli chcesz dzialac w tym biznesie i nie popelniac bledow to bierz przyklad z "lepszych"...mam na mysli z topowych polskich marek. Pochodz po tych sklepach i popatrz jak oni maja urzadzone sklepy, jak wyeksponowany towar, jak obsluguja etc.
Powodzenia
Łatwo nie będzie