Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM GEMMOLOGIA News - Płynne diamenty

News - Płynne diamenty

News - Płynne diamenty

admin
Administrator
619
02-20-2009, 11:01 AM
Przekraczające 1000 gigapaskali ciśnienie, sprawia, że diamenty stają się cieczą.
Naukowcy z Sandia National Laboratories w Albuquerque rozpędzają przy pomocy potężnego pola magnetycznego cienkie blaszki i rozbijają je o diamenty ważące 1,9 karata. W ten sposób starają się zasymulować warunki panujące na Neptunie - ósmej planecie od Słońca.
Zmiany stanu skupienia węgla przypominają nieco topnienie lodu, tyle że odbywają się pod znacznie wyższym ciśnieniem.

Choć nie przyda to raczej w jubilerstwie, informacje o diamentach są zawsze ciekawe Rozmarzony
admin
02-20-2009, 11:01 AM #1

Przekraczające 1000 gigapaskali ciśnienie, sprawia, że diamenty stają się cieczą.
Naukowcy z Sandia National Laboratories w Albuquerque rozpędzają przy pomocy potężnego pola magnetycznego cienkie blaszki i rozbijają je o diamenty ważące 1,9 karata. W ten sposób starają się zasymulować warunki panujące na Neptunie - ósmej planecie od Słońca.
Zmiany stanu skupienia węgla przypominają nieco topnienie lodu, tyle że odbywają się pod znacznie wyższym ciśnieniem.

Choć nie przyda to raczej w jubilerstwie, informacje o diamentach są zawsze ciekawe Rozmarzony

Ewa
Unregistered

02-25-2009, 12:49 PM
Tylko co zrobić z takim płynnym diamentem?
Raczej trudno było by włożyć go do pierścionka :-)
Ewa
02-25-2009, 12:49 PM #2

Tylko co zrobić z takim płynnym diamentem?
Raczej trudno było by włożyć go do pierścionka :-)

Maxx
Złoty
84
02-26-2009, 01:48 PM
Ale może można by było robić odlewy z diamentów?
Mogły by być formy trudne do wykonania innymi metodami.
Maxx
02-26-2009, 01:48 PM #3

Ale może można by było robić odlewy z diamentów?
Mogły by być formy trudne do wykonania innymi metodami.

admin
Administrator
619
02-27-2009, 09:00 AM
Wiesz, o tym nie pomyślałem. Odlewy z diamentów? Czemu nie.
Gdzieś kiedyś czytałem o wyrobie diamentów ze zwłok ukochanych osób. Poszukam to wkleję.
admin
02-27-2009, 09:00 AM #4

Wiesz, o tym nie pomyślałem. Odlewy z diamentów? Czemu nie.
Gdzieś kiedyś czytałem o wyrobie diamentów ze zwłok ukochanych osób. Poszukam to wkleję.

Viviann
Miedziany
6
03-01-2009, 09:24 AM
Tylko odlewane diamenty raczej nie będą miały tego błysku. Bo przecież to gra świateł na ściankach daje ten blask i odbicia światła.
Viviann
03-01-2009, 09:24 AM #5

Tylko odlewane diamenty raczej nie będą miały tego błysku. Bo przecież to gra świateł na ściankach daje ten blask i odbicia światła.

Maxx
Złoty
84
03-01-2009, 12:36 PM
Myślę, że można by zaprojektować takie kształty które by nawet lepsze efekty dawały. Może jakieś soczewkowe, czy coś? Wszystko tylko pewnie rozbijało by się o kasę. Takie ciśnienia i temperatury trochę kosztują. W sumie sztuczne diamenty są, tylko brzydkie i szare. Takich ładnych to nikt nie robi.
Maxx
03-01-2009, 12:36 PM #6

Myślę, że można by zaprojektować takie kształty które by nawet lepsze efekty dawały. Może jakieś soczewkowe, czy coś? Wszystko tylko pewnie rozbijało by się o kasę. Takie ciśnienia i temperatury trochę kosztują. W sumie sztuczne diamenty są, tylko brzydkie i szare. Takich ładnych to nikt nie robi.

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości