zmienmy swiat!
zmienmy swiat!
czytajac dzisiaj stare posty, natknalem sie na dyskusje nt. kamieni "szlachetnych" i czym sa. Proponuje, zebysmy stworzyli wlasna klasyfikacje i sprobowali to usystematyzowac w jakis logiczny sposob. Sugestia jest taka, ze kamien/mineral musi spelnic conajmniej polowe z kategorii ktorymi bedziemy opisywac.
Pierwsza propozycja jest taka, zeby brac pod uwage tylko kamienie pochodzenia naturalnego ziemskiego, takim sposobem od razu odsiejemy wszystkie cyrkonie, moissanity i inne bzdety typu piasek pustyni.
nastepna propozycja jest taka, zeby zaczac od rzeczy najprostszej czyli od twardosci, minimum 7. Dlaczego 7? Moim zdaniem, wiekszosc kamieni ktore sa uzywane w jubilerstwie maja twardosc taka albo wyzsza. Oczywiscie sa odstepstwa od reguly /bursztyny czy inne turkusy/
Punkt trzeci to rzadkosc wystepowania. Tutaj mamy pewien problem bo ciezko znalezc dokladne dane nt. wydobycia kazedgo mineralu, ale smiem twierdzic, ze jako odnosnik powinnismy wziac korundy.
Punkt czwarty to rodzina kamieni, czyli jesli jeden kamien uznajemy za szlachetny, to z automatu cala rodzina wchodzi w kategorie szlachetnosci. Proponuje taki manewr, zeby uniknac sytuacji gdzie np ametyst kamieniem szlachetnym bedzie a cytryn juz nie.
Oczywiscie w/w wymogi beda w trakcie modyfikowane, tak, zebysmy doszli do czegos sensownego.
Moje propozycje jesli chodzi o pewniaki:
Diamenty - spelnia wszystkie wymogi
korundy w kazdej mozliwej formie - spelnia wszystkie wymogi
kwarce - spelnia 3 na 4, zakladam /bez mozliwosci potwierdzenia/, ze wyciaga sie tego z ziemi wiecej niz korundow
jadeit - spelnia z tego co wiem spelnia 3 na 4, jesli chodzi o twardosc to opisywany jest roznie 6,5 do 7, ale proponuje przyjecie wyzszej wartosci.
Od razu mowie, nie twierdze, ze uda sie to zrobic w moment i moje zasady moga byc mylne.
EDIT:
Od razu mowie, ze licze na intensywna wspolprace od strony SZ.U Imenoq
LISTA KAMIENI:
Diamenty - spelnia wszystkie wymogi
korundy w kazdej mozliwej formie - spelnia wszystkie wymogi
kwarce - spelnia 3 na 4, zakladam /bez mozliwosci potwierdzenia/, ze wyciaga sie tego z ziemi wiecej niz korundow
jadeit - spelnia z tego co wiem spelnia 3 na 4, jesli chodzi o twardosc to opisywany jest roznie 6,5 do 7, ale proponuje przyjecie wyzszej wartosci.
Krzemien pasiasty - 3/4 pasuje.
(01-30-2015, 02:47 PM)kfadrat od razu odsiejemy wszystkie moissanity i inne bzdety i.
Obawiam się że za "ciency w uszach jesteśmy"
(01-30-2015, 02:47 PM)kfadrat od razu odsiejemy wszystkie moissanity i inne bzdety i.
etam za ciency. Nie swieci garnki lepia. O tym meteorycie tez czytalem, ale skoskretyzuje i zmienie, pochodzenia naturalnego ziemskiego
-też chciałbym, żeby nasz rodzimy kamień nie został pominięty,mówię o krzemieniu pasiastym, jeżeli chodzi o występowanie to występuje w jednym miejscu na świecie to jest w górach Świętokrzyskich,twardość w skali 6,5 mosha, jest coraz bardziej rozpoznawalnym po bursztynie kamieniem polskim na świecie.
kfadrat chcesz rewolucjonizować świat?
tworzyć nową klasyfikację kamieni?
nawet jak to zrobisz, na tym forum, to gdzie dalej??????
gdzie to ogłosisz? komu? jak? kto to zaakceptuje? po co?
przecież takie rozróżnienia kamieni szlachetnych/półszlachetnych są
znasz Maślankiewicza?
no coś więcej napisz,
pozdrawiam
(01-30-2015, 06:34 PM)kriss Nie zapominajcie o skamieniałym drewnie i kościach dinozaurów, które wyglądają jak opale. Jest jeszcze coś takiego jak fluoryt. Miękki jak przysłowiowe g..o. Gdzie go zaliczyć ?Ciężki temat, ale jestem za
(01-30-2015, 06:34 PM)kriss Nie zapominajcie o skamieniałym drewnie i kościach dinozaurów, które wyglądają jak opale. Jest jeszcze coś takiego jak fluoryt. Miękki jak przysłowiowe g..o. Gdzie go zaliczyć ?Ciężki temat, ale jestem za
(01-30-2015, 08:14 PM)rubicon -też chciałbym, żeby nasz rodzimy kamień nie został pominięty,mówię o krzemieniu pasiastym, jeżeli chodzi o występowanie to występuje w jednym miejscu na świecie to jest w górach Świętokrzyskich,twardość w skali 6,5 mosha, jest coraz bardziej rozpoznawalnym po bursztynie kamieniem polskim na świecie.
(01-30-2015, 08:14 PM)rubicon -też chciałbym, żeby nasz rodzimy kamień nie został pominięty,mówię o krzemieniu pasiastym, jeżeli chodzi o występowanie to występuje w jednym miejscu na świecie to jest w górach Świętokrzyskich,twardość w skali 6,5 mosha, jest coraz bardziej rozpoznawalnym po bursztynie kamieniem polskim na świecie.