Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM JUBILERSTWO Topienie opiłków

Topienie opiłków

Topienie opiłków

Strony (2): 1 2 Dalej
mnap89
Diamentowy
961
02-06-2015, 02:34 PM
Niech bedzie pochwalony Uśmiech

Macie jakies magiczne sposoby na topienie opilkow?

Niby mozna zawijac w blache ale sporo przy tym roboty.

Topienie w jakims zaglebieniu niby jest ok ale trzeba ostroznie co by wszystkiego nei rozdmuchac.

Myslalem czy nie daloby rady opilkow pracowac? Niby robi sie tak ze stala, aluminiu, mosiadzem itp w tokarniach. No ale tam maja wielkie maszyny do tego celu stworzone.

Co myslicie aby zrobic jakis przyrzad wlasnie do prasowania malych ilosci opilkow? Moze ktos juz ten temat przerabial i ma podobny wynalazek?

Pozdrawiam
mnap89
02-06-2015, 02:34 PM #1

Niech bedzie pochwalony Uśmiech

Topienie w jakims zaglebieniu niby jest ok ale trzeba ostroznie co by wszystkiego nei rozdmuchac.

Myslalem czy nie daloby rady opilkow pracowac? Niby robi sie tak ze stala, aluminiu, mosiadzem itp w tokarniach. No ale tam maja wielkie maszyny do tego celu stworzone.

Co myslicie aby zrobic jakis przyrzad wlasnie do prasowania malych ilosci opilkow? Moze ktos juz ten temat przerabial i ma podobny wynalazek?

Pozdrawiam

jędruś
Platynowy
285
02-06-2015, 04:05 PM
(02-06-2015, 02:34 PM)mnap89 Niech bedzie pochwalony Uśmiech

Pozdrawiam
jędruś
02-06-2015, 04:05 PM #2

(02-06-2015, 02:34 PM)mnap89 Niech bedzie pochwalony Uśmiech

Pozdrawiam

Michal
Super Moderator
730
02-06-2015, 04:05 PM
Może być i pochwa lony jak tylko taka masz. Puść oczko
Nie lepiej rafinować opiłki? Chyba to lepszy pomysł niż budowanie prasy do opiłków? o.O
Michal
02-06-2015, 04:05 PM #3

Może być i pochwa lony jak tylko taka masz. Puść oczko
Nie lepiej rafinować opiłki? Chyba to lepszy pomysł niż budowanie prasy do opiłków? o.O

jędruś
Platynowy
285
02-06-2015, 04:11 PM
Hej, pytanie co uważasz za opilki, z fela? Zawsze jest tam sporo innych "skarbów"
Zzasady daję do "odzysku" koszt w sumie niewielki a jak masz tam parę kolorów zlota i inne metale to odzysk najlepszy i masz gwarancję ze próby i kolory będą OK, chyba ze masz tylko srebro, ale wtedy i tak odzysk jest najlepszą gwarancją jakości
jędruś
02-06-2015, 04:11 PM #4

Hej, pytanie co uważasz za opilki, z fela? Zawsze jest tam sporo innych "skarbów"
Zzasady daję do "odzysku" koszt w sumie niewielki a jak masz tam parę kolorów zlota i inne metale to odzysk najlepszy i masz gwarancję ze próby i kolory będą OK, chyba ze masz tylko srebro, ale wtedy i tak odzysk jest najlepszą gwarancją jakości

orafo
Platynowy
466
02-06-2015, 05:15 PM
Latwizna - zapresowac  tabletkę  w ustrojstwe ?, lub tak

Oprawiam ...
orafo
02-06-2015, 05:15 PM #5

Latwizna - zapresowac  tabletkę  w ustrojstwe ?, lub tak

Oprawiam ...

mnap89
Diamentowy
961
02-06-2015, 08:39 PM
Oczywiscie rafinacja jest najlepszym pomyslem ale nie mam az takich ilosci co by to komus zlecac - pozatym troche to trwa, do tego wysylki itp itd.

Orafo saves the day! O czyms takim myslalem. Powiedz mi, bo ja nie paniemaju pa ruski, czy oni to sprzedaja i ile to kosztuje? Proste jak budowa cepa ale tokarz pewnie zaspiewa konkretna cene zeby to zrobic.

Edit.

Ok znalazlem, chyba kogos z cena lekko ^&*(^@&(! wiec chyba jednak u tokarza bedzie taniej Język
Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-06-2015, 08:53 PM przez mnap89.
mnap89
02-06-2015, 08:39 PM #6

Oczywiscie rafinacja jest najlepszym pomyslem ale nie mam az takich ilosci co by to komus zlecac - pozatym troche to trwa, do tego wysylki itp itd.

Orafo saves the day! O czyms takim myslalem. Powiedz mi, bo ja nie paniemaju pa ruski, czy oni to sprzedaja i ile to kosztuje? Proste jak budowa cepa ale tokarz pewnie zaspiewa konkretna cene zeby to zrobic.

Edit.

Ok znalazlem, chyba kogos z cena lekko ^&*(^@&(! wiec chyba jednak u tokarza bedzie taniej Język

jędruś
Platynowy
285
02-06-2015, 09:13 PM
"Ustrojstwo" jest ok żeby stopic, tylko co Ci z tego topienia wyjdzie? Na pewno jakiś wlewek tylko jakiej próby?
jędruś
02-06-2015, 09:13 PM #7

"Ustrojstwo" jest ok żeby stopic, tylko co Ci z tego topienia wyjdzie? Na pewno jakiś wlewek tylko jakiej próby?

Pampalini
Platynowy
649
02-06-2015, 09:22 PM
(02-06-2015, 08:39 PM)mnap89 Oczywiscie rafinacja jest najlepszym pomyslem ale nie mam az takich ilosci co by to komus zlecac - pozatym troche to trwa, do tego wysylki itp itd.

Edit.

Kup w kastoramie duży zawias do bram. Koszt nie duży a myśle ze na twoje potrzeby będzie ok.
Pampalini
02-06-2015, 09:22 PM #8

(02-06-2015, 08:39 PM)mnap89 Oczywiscie rafinacja jest najlepszym pomyslem ale nie mam az takich ilosci co by to komus zlecac - pozatym troche to trwa, do tego wysylki itp itd.

Edit.

Kup w kastoramie duży zawias do bram. Koszt nie duży a myśle ze na twoje potrzeby będzie ok.

szafir
Platynowy
605
02-06-2015, 10:21 PM
Dlaczego zwyczajnie nie topisz tego w tyglu? szukasz więcej zajęcia?
szafir
02-06-2015, 10:21 PM #9

Dlaczego zwyczajnie nie topisz tego w tyglu? szukasz więcej zajęcia?

mnap89
Diamentowy
961
02-06-2015, 11:10 PM
(02-06-2015, 09:13 PM)jędruś "Ustrojstwo" jest ok żeby stopic, tylko co Ci z tego topienia wyjdzie? Na pewno jakiś wlewek tylko jakiej próby?

Jakiej proby? dokladnie takiej w jakiej robisz
mnap89
02-06-2015, 11:10 PM #10

(02-06-2015, 09:13 PM)jędruś "Ustrojstwo" jest ok żeby stopic, tylko co Ci z tego topienia wyjdzie? Na pewno jakiś wlewek tylko jakiej próby?

Jakiej proby? dokladnie takiej w jakiej robisz

Strony (2): 1 2 Dalej
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości