Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM JUBILERSTWO Jak to jest zrobione? Repusowana cukiernica srebrna

Repusowana cukiernica srebrna

Repusowana cukiernica srebrna

Strony (5): 1 2 3 4 5 Dalej
silverpaul
Unregistered

05-15-2015, 11:04 AM
Witam!

Jestem na forum już jakiś czas, zabieram głos w różnych wątkach. Czas najwyższy pokazać, ze coś potrafię Rozmarzony Właśnie nadarza się okazja, będzie to tutorial (ew. fotorelacja) z tworzenia cukierniczy srebrnej. Zapraszam
Zacząłem od wylania surowca i zrobienia z niego blachy

Na ołowiu używając puncyn wykonałem pierwsze klepanie

Następną operacją było zlutowanie całości

Dalsza ciąg nastąpi Uśmiech
silverpaul
05-15-2015, 11:04 AM #1

Witam!

Jestem na forum już jakiś czas, zabieram głos w różnych wątkach. Czas najwyższy pokazać, ze coś potrafię Rozmarzony Właśnie nadarza się okazja, będzie to tutorial (ew. fotorelacja) z tworzenia cukierniczy srebrnej. Zapraszam
Zacząłem od wylania surowca i zrobienia z niego blachy

Na ołowiu używając puncyn wykonałem pierwsze klepanie

Następną operacją było zlutowanie całości

Dalsza ciąg nastąpi Uśmiech

kriss
Diamentowy
2,208
05-15-2015, 11:19 AM
świetnie, czekam z niecierpliwością Uśmiech Używasz trudniejszej techniki repusowania nie drykowania.
kriss
05-15-2015, 11:19 AM #2

świetnie, czekam z niecierpliwością Uśmiech Używasz trudniejszej techniki repusowania nie drykowania.

silverpaul
Unregistered

05-15-2015, 11:33 AM
Nie mam i nigdy nie miałem drykierki, tego co prezentuję nauczył mnie jeden z moich bardzo poważanych przeze mnie mistrzów
Ciąg dalszy pewnie dzisiaj, na razie buduję napięcie Uśmiech
silverpaul
05-15-2015, 11:33 AM #3

Nie mam i nigdy nie miałem drykierki, tego co prezentuję nauczył mnie jeden z moich bardzo poważanych przeze mnie mistrzów
Ciąg dalszy pewnie dzisiaj, na razie buduję napięcie Uśmiech

silverpaul
Unregistered

05-15-2015, 03:05 PM
Ciąg dalszy Cool . Wybijanie puncą, należ robić to dokładnie, zasada jest taka, że im większa punca tym bardziej wygładza powierzchnię

Od góry wlutować należy płaskownik celem wzmocnienia konstrukcji

silverpaul
05-15-2015, 03:05 PM #4

Ciąg dalszy Cool . Wybijanie puncą, należ robić to dokładnie, zasada jest taka, że im większa punca tym bardziej wygładza powierzchnię

Od góry wlutować należy płaskownik celem wzmocnienia konstrukcji

silverpaul
Unregistered

05-15-2015, 03:15 PM
Następnie trzeba wykonać pokrywkę, oczywiście ołów, punca i klepisko
silverpaul
05-15-2015, 03:15 PM #5

Następnie trzeba wykonać pokrywkę, oczywiście ołów, punca i klepisko

kriss
Diamentowy
2,208
05-15-2015, 03:23 PM
patrząc na ostanie i przedostatnie zdjęcie widzę bardzo dużą różnicę w wykończeniu powierzchni i dopracowaniu kształtu. Powiedział bym, że na tym etapie nie używasz ołowiu tylko stalowej anki. Fałd materiału raczej na ołowiu nie wyprowadzisz. Ciekaw jestem szczegółów Uśmiech
kriss
05-15-2015, 03:23 PM #6

patrząc na ostanie i przedostatnie zdjęcie widzę bardzo dużą różnicę w wykończeniu powierzchni i dopracowaniu kształtu. Powiedział bym, że na tym etapie nie używasz ołowiu tylko stalowej anki. Fałd materiału raczej na ołowiu nie wyprowadzisz. Ciekaw jestem szczegółów Uśmiech

silverpaul
Unregistered

05-15-2015, 03:35 PM
Ostatnie i przedostatnie to faza wstępna, wszystko prawie da się wyprowadzić na ołowiu Uśmiech, uwierz, 25 lat praktyki. Wiadomo, że super gładkiej powierzchni nie uzyskasz, ale cukiernica będzie jeszcze szlifowana
Będzie ciąg dalszy, nie odchodźcie od odbiorników
silverpaul
05-15-2015, 03:35 PM #7

Ostatnie i przedostatnie to faza wstępna, wszystko prawie da się wyprowadzić na ołowiu Uśmiech, uwierz, 25 lat praktyki. Wiadomo, że super gładkiej powierzchni nie uzyskasz, ale cukiernica będzie jeszcze szlifowana
Będzie ciąg dalszy, nie odchodźcie od odbiorników

kriss
Diamentowy
2,208
05-15-2015, 03:46 PM
Zawodowa ciekawość Ząbki Sam dość często robię podbijane kolczyki ze złota i wiem jakiej wprawy i precyzji potrzeba żeby tak starannie wyprowadzić sam kształt i powierzchnię. Niestety złoto jest twardsze i fałd na ołowiu nie usunę. Takie detale klepię już na stalowej ance Ząbki, albo poświęcając więcej czasu staram się uniknąć fałd.
kriss
05-15-2015, 03:46 PM #8

Zawodowa ciekawość Ząbki Sam dość często robię podbijane kolczyki ze złota i wiem jakiej wprawy i precyzji potrzeba żeby tak starannie wyprowadzić sam kształt i powierzchnię. Niestety złoto jest twardsze i fałd na ołowiu nie usunę. Takie detale klepię już na stalowej ance Ząbki, albo poświęcając więcej czasu staram się uniknąć fałd.

silverpaul
Unregistered

05-15-2015, 03:53 PM
Uczciwie rzecz biorąc też robię tylko złoto. Niestety moja córka jeszcze nie potrafi zrobić cukiernicy, więc muszę ja sam
silverpaul
05-15-2015, 03:53 PM #9

Uczciwie rzecz biorąc też robię tylko złoto. Niestety moja córka jeszcze nie potrafi zrobić cukiernicy, więc muszę ja sam

silverpaul
Unregistered

05-15-2015, 04:48 PM
Kolejna czynność to spód. Tu nie żałuję towaru, robię go z blachy 0,8-1,0 mm

Po bejcowaniu pozostaje tylko obciąć nadmiar blachy spodu, i szlifierka. Najpierw papier 100, 150, 320, w takiej kolejności. Po tych czynnościach uzyskujemy to

Cukiernica będzie zdobiona liścmi jarzębu, tych jeszcze nie wyciąłem, ale dziś będę nad tym pracować. Muszę ją skończyć na poniedziałek, więc relacja będzie
silverpaul
05-15-2015, 04:48 PM #10

Kolejna czynność to spód. Tu nie żałuję towaru, robię go z blachy 0,8-1,0 mm

Po bejcowaniu pozostaje tylko obciąć nadmiar blachy spodu, i szlifierka. Najpierw papier 100, 150, 320, w takiej kolejności. Po tych czynnościach uzyskujemy to

Cukiernica będzie zdobiona liścmi jarzębu, tych jeszcze nie wyciąłem, ale dziś będę nad tym pracować. Muszę ją skończyć na poniedziałek, więc relacja będzie

Strony (5): 1 2 3 4 5 Dalej
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości