Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[tutorial] Transfer wzoru przy użyciu acetonu
Metoda transferu na aceton (mam nadzieje, że będzie to komuś pomocne)
------------------------------------------------------------------
Pierwsze to trzeba mieć wzór obrobiony do odpowiedniej wielkości (w tym wypadku 3cm wysokości)

Przerabiamy wzór na jego odbicie lustrzane

...i drukujemy na drukarce laserowej i wycinamy

Metal, na który przenosimy wzór odtłuścić acetonem i nałożyć werniks damarowy (sklep plastyczny - 150ml ~9zł), ja to robię za pomocą opuszka palca, nakładam bardzo cienką warstwę i daje mu chwilkę żeby lekko podeschnął, robi się taka lepkawa powłoka

przykładam wzór w którym potrzebuje miejscu, wzorem do blachy oczywiście, i przyklejam za pomocą taśmy, co by mi się nie zruszył podczas transferu

kawałkiem ręcznika papierowego lub papieru toaletowego namoczonym w acetonie (namoczony, ale po ściśnięciu papieru nie ma wyciskać acetonu, bo się wzór rozleje) szybko przejeżdzam po papierze, tak żeby zrobił się wzorek widoczny i odczekuje aż papier wyschnie (szybko to trwa)

zdejmuje folie i papierek i...

żeby przy późniejszym majstrowaniu nie irytował mnie odblask od metalu, wzorek lekko pokrywam za pomocą opuszka palca białą temperą (może być też gwasz) i można się produkować

Odpowiedz
Dziękuję za pokazanie !!!
Odpowiedz
A dlaczego musi być drukarka laserowa?
Odpowiedz
bo toner się odlepi od kartki przy użyciu acetonu, atramentowa nic nie da bo atrament by się rozpłynął tylko
toner ma postać proszku, a atrament jest płynny
Odpowiedz
acetonu, i innych rozpuszczalników i temperatury powyżej 120.
Oprawiam ...
Odpowiedz
Odpowiedz
zależy co robisz, pod grawerkę starczy, jak piłowanie to taśma by nie zaszkodziła, bo się paluchami będzie ścierało
Odpowiedz
A weź pokaż jakis końcowy efekt
Odpowiedz
na razie nie ma czasu kończyć tej jaszczurki, ale jak zrobię to wrzuce zdjęcie
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości