Liczba postów: 1,617
Liczba wątków: 25
Reputacja:
44
01-12-2016, 09:40 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-2016, 09:13 AM przez Leszek.)
Na jaki klej montuje Jochan tarczę do krążka ? Gdzie go kupić ? ( plisssssssssss)
- jaki nóż do cięcia on używa ? czy ktos robi takie noże - sztychle ?
- czy 0,8 mm srebro wystarczy na taka tarczę ?
3. Poszukuję krążków z alpaki i srebra nadających się do giloszowania ( plisssssssssssssssssssss ? )
4. Czy mosiądz M65 można kolorować oksydą na czarno, niebiesko ? Czy można w domu posrebrzyć ?
Za wszelka pomoc z góry dziękuję, w zamian pomogę przy giloszowaniu i emaliowaniu
pozdrawiam Leszek
Liczba postów: 426
Liczba wątków: 23
Reputacja:
20
http://www.prachem.pl/patynole/
To są patynole do mosiądzu, używam tego 2N - działa.
Raczej nie posrebrzysz w domu - do srebra dobre są tylko kąpiele cyjankowe.
Liczba postów: 256
Liczba wątków: 12
Reputacja:
8
-możesz na pewno kleić krążki smołą repuserską,przepis znajdziesz na stronie forumowiczów u Agusa,tam jest cały proces produkcji smoły opisany,jakiej gr.potrzebujesz blachę z alpaki mam 0.3,0.6,0.8 i jaka śr.krążków,jeżeli jesteś zainteresowany to na priv.
Liczba postów: 666
Reputacja:
24
Reputacja:
8
-w skład smoły repuserskiej wchodzi między innymi żywica,a szelak jest niczym innym jak żywicą naturalną,ja stosuję smołę do repusowania,jeszcze nigdy w trakcie pracy przedmiot repusowany nie odkleił się ani nie przesunął.
Liczba postów: 455
Liczba wątków: 17
Reputacja:
49
szelak dostanie w sklepach z protetyką dentystyczną
Liczba postów: 455
Liczba wątków: 17
Reputacja:
49
01-12-2016, 02:02 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-12-2016, 02:03 PM przez simoniculus.)
mosiądz można oksydować na czarno - na allegro masz specyfiki do tego
a co do kleju to on to lepi na smole repuserskiej - przynajmniej tak to wygląda
Liczba postów: 1,617
Reputacja:
44
(01-12-2016, 11:15 AM)szamek napisał(a): http://www.prachem.pl/patynole/
To są patynole do mosiądzu, używam tego 2N - działa.
Raczej nie posrebrzysz w domu - do srebra dobre są tylko kąpiele cyjankowe.
Dziękuję. Ładna czerń jest ? brązy ładne czy wyblakłe ?
Nie mam kąpieli i na pewno nie będę miał. Czy po srebrzeniu gilosz będzie nadal błyszczał ?
(01-12-2016, 11:21 AM)rubicon napisał(a): -możesz na pewno kleić krążki smołą repuserską,przepis znajdziesz na stronie forumowiczów u Agusa,tam jest cały proces produkcji smoły opisany,jakiej gr.potrzebujesz blachę z alpaki mam 0.3,0.6,0.8 i jaka śr.krążków,jeżeli jesteś zainteresowany to na priv.
A można smołę gdzieś kupić ? Alpaka 0,6 lub 0,8 - krążki o średnicy 36,38,40 mm.
(01-12-2016, 11:46 AM)kolorowy napisał(a): @leszek smoła repuserska w tym przypadku chyba może być zbyt elastyczna w niemczech do takich sztywnych połączeń używają zazwyczaj szelaku , można go kupić w takich laskach jak lakę do pieczątek ale to nie jest laka ja bym próbował kupić gdzieś na kilogramy i przetopić na kąpieli wodnej bo nie widziałem u nas w sklepach takiego w laskach albo spróbuj na kalafonie .
Poszukam szelaku i kalafonie. Dziękuję
(01-12-2016, 02:00 PM)simoniculus napisał(a): szelak dostanie w sklepach z protetyką dentystyczną
Dziękuję
(01-12-2016, 02:02 PM)simoniculus napisał(a): mosiądz można oksydować na czarno - na allegro masz specyfiki do tego
a co do kleju to on to lepi na smole repuserskiej - przynajmniej tak to wygląda
Czy przy odlepianiu materiału po giloszowaniu nie uszkodzę go ?? Może jest jakaś masa plastyczna ?
Panowie dziękuję za pomoc
Liczba postów: 666
Reputacja:
24
(01-12-2016, 12:35 PM)rubicon napisał(a): -w skład smoły repuserskiej wchodzi między innymi żywica,a szelak jest niczym innym jak żywicą naturalną,ja stosuję smołę do repusowania,jeszcze nigdy w trakcie pracy przedmiot repusowany nie odkleił się ani nie przesunął.
Zgodzę się z tobą , ale w tym przypadku chyba bardziej chodzi też o temperaturę ,wydaje mi się że te tarcze podczas obróbki skrawania mogą się trochę nagrzewać (gdybam hipotetycznie) a smoła ma niższą "temperaturę plastyczności" poprzez swoje dodatki , poza tym wydaje mi się że tu połączenie powinno być bardziej sztywne niż plastyczne tak jak przy repusie , tarcze są dość cienkie i metal skrawamy a nie rozciągamy .
Reputacja:
8
01-12-2016, 06:08 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-12-2016, 06:09 PM przez rubicon.)
(01-12-2016, 05:04 PM)kolorowy napisał(a): (01-12-2016, 12:35 PM)rubicon napisał(a): -w skład smoły repuserskiej wchodzi między innymi żywica,a szelak jest niczym innym jak żywicą naturalną,ja stosuję smołę do repusowania,jeszcze nigdy w trakcie pracy przedmiot repusowany nie odkleił się ani nie przesunął.
Zgodzę się z tobą , ale w tym przypadku chyba bardziej chodzi też o temperaturę ,wydaje mi się że te tarcze podczas obróbki skrawania mogą się trochę nagrzewać (gdybam hipotetycznie) a smoła ma niższą "temperaturę plastyczności" poprzez swoje dodatki , poza tym wydaje mi się że tu połączenie powinno być bardziej sztywne niż plastyczne tak jak przy repusie , tarcze są dość cienkie i metal skrawamy a nie rozciągamy . - Leszek,potrzebuje kleić krążki,chyba go gliszowania, a tam z tego co widziałem obroty są przy użyciu korby ręcznie,także materiał się nie nagrzeje,do zrobienia smoły repuserskiej używamy proporcje:kalafonia 750gram,gips rzeżbiarski(sztukatorski)1kg,50ml oleju roślinego,kostka1,5 cm wosku pszczelego,pigment w postaci pyłu jako barwnik,jak oleju nie dodasz to będzie twardsza smoła. Leszek ile chcesz tych krążków?
|