Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szkoła Wyższa Rzemiosł Artystycznych i Zarządzania
02-26-2009, 02:46 PM
Szkoła Wyższa Rzemiosł Artystycznych i Zarządzania
Często trafiam na pytania gdzie można się nauczyć jubilerstwa.
Ze szkół ciekawą propozycją jest wrocławska uczelnia.

Uczelnia jest nastawiona na przygotowanie wysoko wykwalifikowanych fachowców potrafiących samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą, w zakresie jubilerstwa, obróbki kamieni, renowacji zabytków.

Szkoła Wyższa Rzemiosł Artystycznych i Zarządzania we Wrocławiu oferuje możliwość kształcenia na wydziale Rzemiosł Artystycznych. W obrębie wydziału utworzony został kierunek Ochrona Dóbr Kultury, w ramach którego funkcjonują specjalności:

Jubilerstwo i rzeczoznawstwo kamieni szlachetnych.

Specjalności jest więcej, ale nie związanych z jubilerstwem, więc nie opisuję.

tu adres www: http://swraiz.pl
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
05-20-2009, 11:39 PM
RE: Szkoła Wyższa Rzemiosł Artystycznych i Zarządzania
Jestem, studentką tej uczelni, fakt kształci w kierunku jubilerstwa, ale nie do końca tak jakby się tego chciało. Wiedza teoretyczna, rzeczywiście przedstawiona super i przez dobrych fachowców. Z zakresu gemmologii, historii sztuki i w ogóle rzeczy dotyczących kamieni, no materiałoznawstwo złotnicze też jest dobrze przedstawione i to przez ludzi, którzy zajmują się złotnictwem praktycznie. Umiejętności praktyczne... niestety tu można się nieco rozczarować. Jeśli od początku nie zainwestuje się w mini domowy warsztat i nie zacznie ćwiczyć na własną rękę to szkoła niestety niewiele jest w stanie nauczyć. To co gwarantuje praktycznie jest tylko wierzchołkiem góry lodowej godzin, które trzeba spędzić przy warsztacie. Ale jeśli ktoś chce i ma chęci, domowego DIY, to jest w stanie zaczerpnąć trochę wiedzy warsztatowej. Tylko większy nacisk jest na teorię niż na praktykę. No i cena za miesiąc też nieco odstrasza.
05-21-2009, 03:41 PM
Nie wiem czy są szkoły potrafiące nauczyć zawodu Uśmiech
Ale to co piszesz brzmi ciekawie. Przymierzałem się swego czasu do tej szkoły, no ale cena kiedyś też była wysoka bardzo. I ktoś mnie tam uświadomił, że bez znajomości to praktyki u jubilera nie załatwię.
Więc wybrałem uniwerek.

Wiedza teoretyczna jest bardzo ważna, przy moich zabawach z biżuterią często nie wiem jak na przykład oprawić kamień, a Ty się tego nauczysz. A biblioteka dobrze jest zaopatrzona? Gdybyś mogła podać kilka tytułów które opisywały by podstawy jubilerstwa byłbym wdzięczny.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
05-21-2009, 09:02 PM
Biblioteka jest dobrze zaopatrzona, tylko książki są zazwyczaj tylko np dwa egzemplarze na całą szkołę. W przeciągu 3 lat nauczyłam się podstaw i z dostaniem się na praktykę też miałam ogromny problem. A o tym jak oprawiać kamienie i innych rzeczy dowiesz się z tych książek:
"Złotnictwo" Mieczysław Knobloch, WNT Warszawa 1977
"Dawne złotnictwo" Michał Gradowski, PWN 1980
"Złotnictwo i probiernictwo" Franciszek Zastawniak - ta książka bywa w antykwariatach ale jest bardzo droga, lecz ma sporą dawkę potrzebnej wiedzy, polecam ją szczególnie =)
05-22-2009, 08:06 AM
Wielkie dzięki za informacje.
Muszę poszukać i którąś z tych książek sobie kupić.
08-11-2009, 12:31 AM
Witam!

Na wstepie chcialbym wszystkich przywitac gdyz jestem tutaj nowy. Ciesze sie bardzo ze znalazlem to forum, gdyz bardzo malo takich w naszym kraju.

Osobicie interesuje sie wykonywaniem bizuterii i chcialbym pracowac w tym zawodzie. Jestem juz po liceum, wiec wpadlem na pomysl aby studiowac w swraiz jednakze koszty bylyby zbyt wysokie jak dla mnie. Tak wiec zainteresowalem sie kursem z zakresu wykonywnia bizuterii, ktore organizowane sa w w/w szkole. Z mojego punktu widzenia w zawodzie jubilera bardziej liczy sie praktyka niz teoria, tak wiec w pewnym sensie kurs jest lepszym rozwiazaniem niz studia w swrai gdzy oszczedzamy czas i pieniadze, a otrzymujemy praktycznie to samo. Niestety po wielogodzinnych poszukiwaniach informacji na temat tychze kursow, nie znalazlem zadnych opinii. Co sadzicie, warto?

Osobiscie juz co nieco robilem w srebrze, kilka par kolczykow, jakies bransoletki, lancuszki, nawet 2 czy 3 pierscionki by sie znalazly. Oczywiscie do wszystkiego musialem dochodzic samemu w domu, metoda prob i bledow. Wielce pomocne okazaly sie amerykanskie fora jak i prenumerata czasopisma ze stanow. Przez ten czas zakupilem sobie pare podstawowych narzedzi i cos tam sobie grzebie od czasu do czasu gdy pozwola fundusze. Ostatnio nawet probowalem odlewac metoda traconego wosku i o dziwo udaly sie 3 na 5 prob.

No ale wracajac do tematu, czy sadzicie ze warto ukonczyc taki kurs? jest tam 140 godzin praktyki i 140 teorii tak wiec mysle ze nie malo aby poznac rozne metody i techniki. Tylko jak pozniej z praca po takim kursie? z tego co przegladalem w internecie to jubilerem mozna zostac po szkole zawodowej o kierunku zlotnik-jubiler, tak wiec jak wypadnie wypada tutaj taki kurs?

Pozdrawiam, Marek
09-23-2009, 01:45 PM
Zawsze warto pójść na kurs. Choć jeśli jesteś zaawansowany jak piszesz, a jest on dla osób totalnie zielonych, to możesz się czasem ponudzić. Na pewno jednak paru ciekawych rzeczy się dowiesz.
Jeśli chodzi o pracę, to jest zawsze tak, że liczy się praktyka, lub/i znajomości a nie papier ze szkoły.
A może właśnie w takim miejscu poznasz kilka ciekawych osób?
Z tego, co piszesz wynika, że robisz naprawdę ciekawe przedmioty. Pochwal się może tymi pierścionkami?
Odpowiedz 

Skocz do: