Oksydowanie
Oksydowanie
Pytanie do Olax, Krisa i do wszystkich, którzy maja wiedzę w tym temacie. Czy można nałożyć oksydę na srebro już rodowane? Nie mogę zmienić kolejności, bo jeżeli najpierw zaoksyduję, zepsuję płyn do rodowania. Wyrób ma 3 warstwy, chcę oksydować tylko ostatnią, zlezie po dwóch dniach, czy będzie trzymało? Warstwa nie jest narażona na otarcia. Plisssssssssssssss. proszę o szybką odpowiedź.
Nie ! Kup sobie czarny rod. Możesz sobie pisakiem/rodinetkom porodować na czarno jak oksydowanie.
Ja też się podepnę z pytaniem.... czarna oksyda do srebra? nie grafitowa/ciemno szara tylko czarna. Ktoś coś wie w takim temacie czy pozostaje tylko rodowanie?
oksyda na gorąco daje bardzo ciemną barwę. Dobrze jest przekracować i delikatnie
przelecieć jakąś oliwką. Samo przygotowanie materiału też ma znaczenie. Musi być
dobrze wybejcowany ale bez przesady. Polerowane i kracowane rzeczy źle się oksydują.
jesli chcesz kolor czarny czarny, to polecam domestosa w plynie do kibli. Pare razy wrzucilem przez przypadek do umycia (ze zlotem domestos nie reaguje) i wychodzi piekne czarne, ale traci polysk.
spróbuje zaraz z domestosem bo jest pod ręka
Kriss - wdarła się mala nieścisłość
"Dobrze jest przekracować i delikatnie przelecieć jakąś oliwką."
"Polerowane i kracowane rzeczy źle się oksydują. "
- no to w koncu jak ? 

@szrapnel nieścisłość polega na kolejności wykonywanych czynności 
czyli : bejcowanie, oksydowanie, kracowanie, oliwka
Brjcowanie: tworzy porowatą warstwę czystego srebra na powierzchni stopu
Oksydowanie: wielosiarczki lub wątroba siarczana głębiej wnika w powierzchnię stopu
Kracowanie: zamykanie porów i tym samym utrwalenie oksydy
Oliwka: delikatnie tłusty połysk daje inne załamanie światła, przy okazji wyrównuje wgłębienia i dzięki temu barwa wydaje
ciemniejsza (do pierwszego mycia wyrobu). Oliwkę można zastąpić lakierem, ale porysowana powierzchnia lakieru
nie wygląda ładnie
Jakieś pytania ? 

Polerowane i kracowane rzeczy źle się oksydują, bo oksyda nie penetruje stopu tylko tworzy siarczki na jego powierzchni.