Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 3.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Srebrna plecionka
12-31-2009, 01:14 AM
RE: Srebrna plecionka
ja myślę, że kazdy artysta choć raz w życiu skopiował dzieło innego Uśmiech
moje stanowisko jest takie - jeżeli kopiujesz coś po to aby spróbować nowej techniki lub po prostu spróbować wykonać coś podobnego - jest to ok - ale w momencie gdy ktoś kopiuje cudzy pomysł i sprzedaje go jako swój - to już jest wg mnie jak najbardziej naganne - oczywiście jeżeli jest to robione świadomie
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
01-09-2010, 03:01 PM
Pomiędzy plagiatem, inspiracją a skopiowaniem jest cienka granica. Właściwie nie da się uniknąć odwołań do prac innych artystów, nihil novi sub sole - jak mówili już starożytni, a jednak trochę powstało od tego czasu. Na pewno w tym wypadku trudno mówić o kopiowaniu. Plecenie znane było już od czasów plemiennych. Pierwsze plecionki powstawały z trzciny, czy łyka. Użycie do tego pasków metalu pewnie ma historię kilku tysięcy lat Uśmiech
01-10-2010, 01:11 PM
Jest z czego korzystać, i warto. Plecionki - jako ornamenty - były często stosowane przez Celtów, i w sztuce romańskiej.
02-06-2010, 07:56 AM
Jest wielu producentów robiących tego typu wzory. Nawet spotkałem się z odlewami naśladującymi taki wzór. A na pewno nie ma jednej osoby która mogła by powiedzieć, że wymyśliła coś takiego.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz 

Skocz do: