Zakup złota do przetopienia
Zakup złota do przetopienia
Witam drogich użytkowników forum,
potrzebuję kupić 100 gram złota do przetopienia na wyroby. Jaka według Was jest nakorzystniejsza forma? Z tego co udało mi się zorientować na ten moment to są następujące opcje:
1) Zakup sztabek lokacyjnych pr. 999
2) Zakup złotej blachy pr. 999
3) Zakup sztabek pr. 585
O dziwo sztabki lokacyjne wychodzą najtaniej. Pytanie tylko czy nie ma później jakiś problemów księgowych jak kupię sztabkę próby 999 zwolnioną z VAT i przerobię ją w odlewni na wyroby o próbie 585, a później sprzedam jako pierścionki z VATem.
Według Was w jakiej formie najlepiej kupować złoto do przetopienia na produkty? Czy znacie jakieś firmy godne polecenia?
Jeśli sprzedasz ją jako wyroby złote w p 585 lub jakiejkolwiek innej, będziesz miał na to paragony lub faktury nie będzie żadnych problemów księgowych. Jeśli będziesz chciał sprzedać sztabkę dalej jako sztabkę zadziała odwrócony vat, bliżej dowiedz się u księgowego
Ja natomiast rozumiem to tak:
mnap89, a widzisz, może i masz racje
Ja natomiast rozumiem to tak:
Jeżeli ktoś legalnie skupuje złom złota to wystawia Ci F.V. 23% jeśli jest VATowcem. Jeżeli kupujesz od osoby prywatnej czy firmy, która nie jest na VAT-cie to wystawia Ci rachunek uproszczony. Nie odliczasz wtedy od tego VATu ale wrzucasz sobie w koszty, czyli odliczasz podatek dochodowy. Nie ma w tym żadnego minusa bo VATu tak naprawde sie powinno sie liczyc, ponieważ VAT kupujesz, VAT sprzedajesz a do U.S. odprowadzasz tylko różnice między zakupem a sprzedażą.
No chyba, że ja coś źle rozumiem 
Nie wiem czy autor sam odlewa wyroby czy zleca to odlewniom. Ja wysyłam złom do odlewni, dokładam ubytek ze 3-5% i płace jakies grosze za robocizne. Nie wiem jak kosztuje złoto w sztabkach ale podejrzewam, że nikt nie sprzedaje go po cenie giełdowej? Natomiast złom od skupów złota typu lombardy, można kupić płacąc kilka procent mniej niż giełda; z reguły 5% od giełdy. A jeszcze taniej jak samemu ma się skup i skupuje się od osób prywatnych.
(02-02-2017, 11:39 AM)silverpaul Nie każdy kantor chce wystawić fakturę czy rachunek uproszczony, ostatnio platynę kupowałem i chciałem fakturę i nic z tego. Faktem jest, że najlepiej mieć skup, ale to też ma swoje dobre i złe strony
(02-02-2017, 11:39 AM)silverpaul Nie każdy kantor chce wystawić fakturę czy rachunek uproszczony, ostatnio platynę kupowałem i chciałem fakturę i nic z tego. Faktem jest, że najlepiej mieć skup, ale to też ma swoje dobre i złe strony