Przerobienie walcarki
Przerobienie walcarki
(02-02-2017, 07:51 PM)szamek silnik, przekładnię i paski klinowe. Mam dwie walcarki przerobione na prąd, ale tylko do użytku osobistego, pracownik nie może na tym pracować, musiałbym robić odbiór NOT - u
(02-02-2017, 07:51 PM)szamek silnik, przekładnię i paski klinowe. Mam dwie walcarki przerobione na prąd, ale tylko do użytku osobistego, pracownik nie może na tym pracować, musiałbym robić odbiór NOT - u
Ja moje walcarki robiłem z ojcem , który był mechanikiem wysokiej klasy. Bez wsparcia dobrego mechanika nie brał bym sie za taką pracę. Jedna przekładnia jest od jakiejś amerykańskiej wiertarki, a druga (w drugiej walcarce) ze złomu nie wiem od czego. Potem trzeba policzyć koła pasowe i wytoczyć. Prędkość silnika jest zbyt wysoka - tak od razu na pasek, trzeba ją przełożyć (zmniejszyć) przy pomocy jakieś przekładni.
Tę walcarkę zrobiliśmy ok. roku 1990, wtedy trudno było o takie narzędzia. Praktycznie nic nie zostało kupione w sklepie. Części pochodziły z odzysku albo były robione na zamówienie. Stojan (korpus) skręcany z odfrezowanych kawałków, wałki utwardzane powierzchniowo. Na prawo od silnika widać skrzynie przekładni mechanicznej.