(05-13-2020, 12:01 PM)calabria napisał(a): A Leszek jeszcze działa emaliersko?
Tak skompletowałem po 3 latach przerwy sprzęt a teraz jeszcze zbieram na mikroskop - (tylko nie wiem jaki).
W tym tygodniu zamawiam blachę srebro i będę robił pierwsze przywieszki.
Teraz będę więcej robił emalii żłobkowej niż cloisonne bo jest mniej pracochłonna.
Ostatnie dwa lata pracuję na stali i mosiądzu.
Tu link do moich prac : https://youtu.be/Ivg9AeotbMY
[quote="Karkoszka887" pid="34463" dateline="1628884619"]
Cześć!
Trudno powiedzieć jak będzie zachowywała się Twoja bransoletka, bo trudno ocenić co faktycznie masz. Jeśli jest to prawdziwa, szklana emalia to wycierać się nie będzie, bo to nic innego jak szkło napalone na powierzchni metalu, ono się nie wyciera.
Ale możesz mieć nie emalię szklaną, a chemo lub świtłoutwardzalną i one mogą się już zachowywać inaczej.Tutaj bardzo dużo zależy od jakości wykonania i użytych materiałów. A możesz mieć najzwyczajniej w świecie pomalowaną farbką czy inną żywicą blaszkę i wtedy może być bardzo podatna na uszkodzenia różnej maści. Podrapanie, odpryskiwanie, wycieranie, matowienie.
Prawdziwa emalia jubilerska, ta szklana, to bardzo stara i szlachetna technika zdobienia metalu. Bardzo trwała.
Pozdrawiam.
Po cenie wyrobu, stawiam na lakier samochodowy. Większość dostępnych obecnie przedmiotów jest pokryte kolorową żywicą, nie emalią jubilerską.
Co do trwałości. Można nosić latami. Powierzchnia lekko zmatowieje, ale wcześniej kółka na których wisi serduszko przetrą się. Przedmiot nie nadaje
się do naprawy. Mowa o samym serduszku, w tym wypadku.
Świat jest pełen nieograniczonej wiedzy. Naszym zadaniem jest jej zdobywanie i dzielenie się z innymihttp://www.krissart.pl/
(01-28-2021, 12:15 PM)GRAWERka napisał(a): Długo to trwało ale wreszcie pierwsza praca w technologii żłobkowej.
Srebro 999 - wzór trawiony - emalia schauer
Ładnie wytrawiony wzór! W jaki sposób trawiłeś wzór?
Super! Ładnie wytrawione i emalia piękna. Czym trawisz? Na jaka głębokość?
Dziękuję / chlorek żelaza / na tarczach pod emalię dwie dziesiątki milimetra bo sam tarcza jest cieniutka.
Ale zdarza mi się trawić i dwa milimetry na grubych podkładach