Emalierstwo
Emalierstwo
PORADA \ twardy topik (flux) bezołowiowy z odcieniem żółtym na srebrze 999 pozwala pokazać piękne kolory czerwone bez użycia złota.
To prosta sztuczka by ciepłe kolory wyglądały lepiej na srebrze - technika emalierska 20 wieku pozwala nam zaoszczędzić czasu.
Dawniej komórki które wypełniały ciepłe kolory wypalano w ostatnich fazach często ryzykując zniszczeniem koloru.
Dzisiaj mamy flux-topik który służy jako ochrona drutów i podkładu separując emalie które reagują ze srebrem i złotem (bo takie też się są).
a tu praca z ciepłymi emaliami\\ na ww topiku
Guma arabska pięknie się wypala. Nie wiem jak klej "guma arabska" ze sklepów papierniczych. Tego podkładu nie próbowałem. Musze spróbować.
Próbowałem wszystkich czerwieni, włącznie z japońskimi i wszystkie się paliły. Podstawki robię z nierdzewki. Te sklepowe paprają emalię. Zwykłe
stalowe siatki i podstawki brudzą na żółto. Delikatne elementy wypalam na mice. Wcześniej musi się ją samą wypalić do białego koloru.
Pytanko: gdzie kupowałeś ten podkład. Ja mam emalie z Planetart
Tak kupuję w planet art.
W czerwonych za dużo nie pomogę bo nie mam dużego doświadczenia.
Segreguję ten kolor warstwami flux aż do ostatniego wypału w którym są własnie ciepłe kolory. Na kocie pod spodem daję jeszcze trochę bursztynu by wychodził taki kolor.
Najlepszym sposobem to złota folia i złoty drut.
(08-25-2017, 06:42 AM)GRAWERka Ceny za laserowe cięcie srebra sięgają kosmosu.
.
(08-25-2017, 06:42 AM)GRAWERka Ceny za laserowe cięcie srebra sięgają kosmosu.
.
(08-27-2017, 03:58 PM)mnap89(08-25-2017, 06:42 AM)GRAWERka Ceny za laserowe cięcie srebra sięgają kosmosu.
.
Ostatnio rozmawialem z kims na ten temat i podobno jest osoba ktora tnie srebro laserem w rozsadnych cenach. Tam wprawdzie byl malo skomplikowany element, nie znam grubosci, wymiary okolo 10x10mm czy cos w tych okolicach, nie wiem jaka wielkosc partii ale wyszlo bodajze 4-5zl netto za element, bez materialu. Nie wiem na jakiej maszynie to robione wiec nie wiem czy takie malutkie i cieniutkie elementy uda sie wyciac. Jakby co to postaram sie o konktakt jesli komus potrzeba.
(08-27-2017, 03:58 PM)mnap89(08-25-2017, 06:42 AM)GRAWERka Ceny za laserowe cięcie srebra sięgają kosmosu.
.
Ostatnio rozmawialem z kims na ten temat i podobno jest osoba ktora tnie srebro laserem w rozsadnych cenach. Tam wprawdzie byl malo skomplikowany element, nie znam grubosci, wymiary okolo 10x10mm czy cos w tych okolicach, nie wiem jaka wielkosc partii ale wyszlo bodajze 4-5zl netto za element, bez materialu. Nie wiem na jakiej maszynie to robione wiec nie wiem czy takie malutkie i cieniutkie elementy uda sie wyciac. Jakby co to postaram sie o konktakt jesli komus potrzeba.