Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM JUBILERSTWO Duże, nieregularne kamienie - oprawa

Duże, nieregularne kamienie - oprawa

Duże, nieregularne kamienie - oprawa

maxxxx
Miedziany
9
10-08-2017, 08:06 PM
Witam

Głowię się ostatnio nad tym jak oprawić lub przymocować do pierścionka kamień (zdjęcie poglądowe w załączniku, wymiary ok 1cmx1cm). Chciałbym aby był jak najbardziej widoczny i możliwie nie zasłonięty. Nie mam pomysłu jaką oprawę dało by rade tu zastosować. Może klejenie dwuskładnikowym klejem ? Będzie to porządnie trzymało ?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi
Załączone pliki
Miniatury

maxxxx
10-08-2017, 08:06 PM #1

Witam

Głowię się ostatnio nad tym jak oprawić lub przymocować do pierścionka kamień (zdjęcie poglądowe w załączniku, wymiary ok 1cmx1cm). Chciałbym aby był jak najbardziej widoczny i możliwie nie zasłonięty. Nie mam pomysłu jaką oprawę dało by rade tu zastosować. Może klejenie dwuskładnikowym klejem ? Będzie to porządnie trzymało ?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi

Załączone pliki
Miniatury

silverpaul
Unregistered

10-08-2017, 09:35 PM
Każdą oprawę da się tutaj zastosować oprócz kleju (tzw. oprawa chemiczna Uśmiech)
silverpaul
10-08-2017, 09:35 PM #2

Każdą oprawę da się tutaj zastosować oprócz kleju (tzw. oprawa chemiczna Uśmiech)

kriss
Diamentowy
2,208
10-09-2017, 07:25 AM
Jeżeli mogę pomóc. Jedna z moich opraw. Dwa równoległe boki są delikatnie zakute. Szpic opiera się w gnieździe szyny. 
Fluoryty są bardzo kruche. Musisz uważać 

Świat jest pełen nieograniczonej wiedzy. Naszym zadaniem jest jej zdobywanie i dzielenie się z innymi  http://www.krissart.pl/
kriss
10-09-2017, 07:25 AM #3

Jeżeli mogę pomóc. Jedna z moich opraw. Dwa równoległe boki są delikatnie zakute. Szpic opiera się w gnieździe szyny. 
Fluoryty są bardzo kruche. Musisz uważać 

Świat jest pełen nieograniczonej wiedzy. Naszym zadaniem jest jej zdobywanie i dzielenie się z innymi  http://www.krissart.pl/

orafo
Platynowy
466
10-09-2017, 09:33 AM
Kriss Uśmiech nie zgadzam się. Kamyk ładny, bardzo.
Maxxxx dwa/trzy druciki zlutowane na jeden krapan- ząbek po czterech rogach, albo po cygańsku /besel/- listewką wokół kamyka w zależności od szyny/koncepcji.

Oprawiam ...
orafo
10-09-2017, 09:33 AM #4

Kriss Uśmiech nie zgadzam się. Kamyk ładny, bardzo.
Maxxxx dwa/trzy druciki zlutowane na jeden krapan- ząbek po czterech rogach, albo po cygańsku /besel/- listewką wokół kamyka w zależności od szyny/koncepcji.

Oprawiam ...

kriss
Diamentowy
2,208
10-09-2017, 09:36 AM
@Orafo ja dałem tylko jeden z pomysłów Ząbki Tak jak silverpaul uważam, że te kamyki można oprawić na wiele różnych sposobów Ząbki

kriss
10-09-2017, 09:36 AM #5

@Orafo ja dałem tylko jeden z pomysłów Ząbki Tak jak silverpaul uważam, że te kamyki można oprawić na wiele różnych sposobów Ząbki

maxxxx
Miedziany
9
10-09-2017, 02:50 PM
Od czego zależy czy można stosować oprawę chemiczną?
maxxxx
10-09-2017, 02:50 PM #6

Od czego zależy czy można stosować oprawę chemiczną?

silverpaul
Unregistered

10-09-2017, 03:21 PM
Czy jesteś zawodowcem czy amatorem? Z ciekawości pytam, bo oprawę chemiczną stosujesz przy sklejaniu modeli kartonowych
Żaden z tych kamieni nie utrzyma się na kleju! Nie umiesz oprawić idź do zawodowca
silverpaul
10-09-2017, 03:21 PM #7

Czy jesteś zawodowcem czy amatorem? Z ciekawości pytam, bo oprawę chemiczną stosujesz przy sklejaniu modeli kartonowych
Żaden z tych kamieni nie utrzyma się na kleju! Nie umiesz oprawić idź do zawodowca

orafo
Platynowy
466
10-09-2017, 03:40 PM
Po oprawie kamyków zasadniczo ocenia się poziom wyrobu/jubilera, oooczywiście pomijać dizajn. Chemiczna oprawa tylko dla perl, stosowanie kleju w tym przypadku to fuszerka. Zrób carge, nie jest aż tak trudne, jeśli nie potrafisz drogę już znasz...

Oprawiam ...
orafo
10-09-2017, 03:40 PM #8

Po oprawie kamyków zasadniczo ocenia się poziom wyrobu/jubilera, oooczywiście pomijać dizajn. Chemiczna oprawa tylko dla perl, stosowanie kleju w tym przypadku to fuszerka. Zrób carge, nie jest aż tak trudne, jeśli nie potrafisz drogę już znasz...

Oprawiam ...

maxxxx
Miedziany
9
10-11-2017, 09:19 PM
Nie chodzi o to że nie umiem. Szukam czegoś co pozwoli na minimalne zakrycie kamienia. Chciałbym aby był eksponowany z każdej strony i jak najmniej miał na sobie "żelastwa".
maxxxx
10-11-2017, 09:19 PM #9

Nie chodzi o to że nie umiem. Szukam czegoś co pozwoli na minimalne zakrycie kamienia. Chciałbym aby był eksponowany z każdej strony i jak najmniej miał na sobie "żelastwa".

silverpaul
Unregistered

10-12-2017, 10:31 AM
Skoro umiesz to kombinuj, ale klej odstaw
silverpaul
10-12-2017, 10:31 AM #10

Skoro umiesz to kombinuj, ale klej odstaw

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości