07-15-2019, 08:05 PM
(07-11-2019, 08:50 PM)jędruś napisał(a):(07-11-2019, 08:46 PM)jędruś napisał(a): Razide - jak chcesz mieć "białe" obrączki i zrobić je sam - odradzam platynę - będziesz się bujał z obróbką wykańczającą nawet jak uda Ci się stopić, wywalcować i zespawać ( nie wiem jak wyposażony masz warsztat) , stop platyny ze srebrem będziesz miał na sto procent porowaty - srebro ma sporą różnicę temperatur topienia z platyną - "nałyka" się tlenu i przy krzepnięciu masz gwarantowane "bąble" -na dodatek stopy platyny są miękkie, trzeba bardzo uważać na obrączki doradzam zrób obrączki z palladu, najlepiej próby 500, też nie łatwo ale powinieneś dać radę, pozdrawiam serdeczniejeszcze, jak chcesz białe złoto palladowe to powinieneś dać radę ale jest bardziej miękkie od palladu 500 i stop wcale nie jest jasny
ok dzieki :] poczytam.
ja z wosku do Cad Cama, zrobie obrączki po czym zatopie je albo w gipsie jubilerskim do odlewów albo dla pewnosci w masie ogniotrwałej fosforowej protetycznej, tam nawet i 2000 stopni nic raczej nie uszkodzi. metoda wosku traconego.
do obróbki mam mikrosilniki i roznego rodzaju frezy do tytanu albo pełne diamenty, gumki polerskie i inne pierdoly, cos poradze

surowy rubin sam obrabiałem i polerowałem xD co było dość pracochlonne xD