Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM JUBILERSTWO Matowe plamy po złoceniu

Matowe plamy po złoceniu

Matowe plamy po złoceniu

bizuteryjka
Miedziany
1
02-08-2020, 12:42 PM
Po złoceniu w galwanizerni na powierzchni zrobiły się matowe, jasne i regularne plamy. To pierwsza taka sytuacja, wcześniej się to nie zdarzało. Wyrób był odtłuszczany i po myjce, bo zawsze go tak przygotowują. Jeśli chodzi o poler, na srebrze przed złoceniem wyglądał jak zawsze, bez widocznych niedoróbek. Czy ktoś miał podobną sytuację i jest w stanie mi pomóc? Czy da się to w jakikolwiek sposób uratować? Trochę mi szkoda, bo jednak sporo pracy na to zeszło. Dołączam zdjęcie w dużym powiększeniu - mam nadzieję, że dobrze widać.

Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam
Załączone pliki
Miniatury

bizuteryjka
02-08-2020, 12:42 PM #1

Po złoceniu w galwanizerni na powierzchni zrobiły się matowe, jasne i regularne plamy. To pierwsza taka sytuacja, wcześniej się to nie zdarzało. Wyrób był odtłuszczany i po myjce, bo zawsze go tak przygotowują. Jeśli chodzi o poler, na srebrze przed złoceniem wyglądał jak zawsze, bez widocznych niedoróbek. Czy ktoś miał podobną sytuację i jest w stanie mi pomóc? Czy da się to w jakikolwiek sposób uratować? Trochę mi szkoda, bo jednak sporo pracy na to zeszło. Dołączam zdjęcie w dużym powiększeniu - mam nadzieję, że dobrze widać.

Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam

Załączone pliki
Miniatury

BartekWroc
Miedziany
2
08-16-2020, 07:51 PM
Cześć, często złocę, takie plamy pojawiają się kiedy nie wypłukasz po odtłuszczaniu, ewentualnie zużyty odtłuszczacz.
BartekWroc
08-16-2020, 07:51 PM #2

Cześć, często złocę, takie plamy pojawiają się kiedy nie wypłukasz po odtłuszczaniu, ewentualnie zużyty odtłuszczacz.

BartekWroc
Miedziany
2
08-16-2020, 07:53 PM
Spróbuj wrzucić do polerki bębnowej z wsiadam stalowym.
BartekWroc
08-16-2020, 07:53 PM #3

Spróbuj wrzucić do polerki bębnowej z wsiadam stalowym.

dachotek
Miedziany
3
12-28-2020, 02:17 PM
wydaje mi się ze pod odłuszczaniu są te plamy
dachotek
12-28-2020, 02:17 PM #4

wydaje mi się ze pod odłuszczaniu są te plamy

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości