Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM JUBILERSTWO Kolor złota

Kolor złota

Kolor złota

Kasus2
Srebrny
11
09-27-2022, 12:14 AM
Drodzy przyjaciele. Będzie to mój drugi post. Trochę poszperalem forum ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi...
Mianowicie mam problem z kolorem złota, myślę że przesadziłem z ilością dodanego srebra. 
Chciałem uzyskać żółty kolor złota może bardziej jasno żółty.
Mam obecnie 
18gr srebra
15 gr złota 
7gr miedzi. 

Drugi problem który napotkałem to po odlaniu mam dosłownie czarny stop. Wrzuciłem do kąpieli do trawienia i mocno mieszkałem itp nadal jest czarny. Po zeszlifowaniu papierem ściernym dopiero ukazuje się właściwiy ale ten srebrny kolor dosłownie. Czy to normalne?
Kasus2
09-27-2022, 12:14 AM #1

Drodzy przyjaciele. Będzie to mój drugi post. Trochę poszperalem forum ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi...
Mianowicie mam problem z kolorem złota, myślę że przesadziłem z ilością dodanego srebra. 
Chciałem uzyskać żółty kolor złota może bardziej jasno żółty.
Mam obecnie 
18gr srebra
15 gr złota 
7gr miedzi. 

Drugi problem który napotkałem to po odlaniu mam dosłownie czarny stop. Wrzuciłem do kąpieli do trawienia i mocno mieszkałem itp nadal jest czarny. Po zeszlifowaniu papierem ściernym dopiero ukazuje się właściwiy ale ten srebrny kolor dosłownie. Czy to normalne?

amela55
Miedziany
3
10-07-2022, 08:04 AM
I co, odratowałeś jakos?
amela55
10-07-2022, 08:04 AM #2

I co, odratowałeś jakos?

oliko
Miedziany
3
11-07-2022, 02:50 PM
pewnie miedź przeważyła
oliko
11-07-2022, 02:50 PM #3

pewnie miedź przeważyła

sfirecki
Srebrny
26
11-22-2022, 03:38 AM
Jeśli dodałeś czystego srebra to kolor zawsze wpadnie w odcień zielonego. Jeśli chcesz żółty kolor nie dodawaj srebra. Chyba, że masz gotowe dodatki z fabryki, które gwarantują kolor żółty.
sfirecki
11-22-2022, 03:38 AM #4

Jeśli dodałeś czystego srebra to kolor zawsze wpadnie w odcień zielonego. Jeśli chcesz żółty kolor nie dodawaj srebra. Chyba, że masz gotowe dodatki z fabryki, które gwarantują kolor żółty.

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości