Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przeciągadło problem
Witam serdecznie wszystkich ! 
Więc tak, jestem amatorem totalnym ale już pierwsze koty za płoty Uśmiech 
Doszedłem do lutowania łańcuszka zrobionego od początku przez siebie. 
Pierwszy problem pojawił się w momencie kiedy zrobiłem lut z ligury która obniżyła topnienie lutu do 800stopni no ale niestety lut nie chciał się trzymać mojego drutu. 
Doszedłem do wniosku że przed lutowaniem powinienem mieć wytrawiony i dobrze wyczyszczony drut, bez tlenków itp. poza tym trzeba jakby tak powiedzieć zanurzyć w płynie do lutowania i wyżarzyć. 

Więc przetopiłem wszystko raz jeszcze ok. 12 gr. 
no i doszedłem tym razem do kwesti przeciągania przez przeciagadło... 
Robię tak, wykwaszony drut smaruje zwykłą świeczką i przeciągam. Pojawiają mi się tak jakby zadziory miejscami na drucie. Przeciągnąłem przez mniejsze oczko tj. 0,9mm i mam większe zadziory. Tak jakby nie wiem klinował się z swoimi własnymi opiłkami i to go haczy... 
Jak wy to robicie, macie jakieś sposoby ? Czytałem też podobny post okazało się że przeciagadło było do kitu... trzeba było je wypolerować... moje jest nowe co prawda za 200 zł... 
Co przeciągnięcie wyżarzacie drut na nowo ? 
Dziękuję z góry za odpowiedzi Uśmiech Uśmiech
Odpowiedz
Pierwszy problem pojawił się w momencie kiedy zrobiłem lut z ligury która obniżyła topnienie lutu do 800stopni no ale niestety lut nie chciał się trzymać mojego drutu.
Przyznam szczerze ze nie rozumiem tego zdania. Z wiedzy książkowej jaką wyczytałem to robienie lutu jest procesem niebezpiecznym i wykonują je zwykle jubilerzy z dużym doświadczeniem. Po za tym lut extra easy topi się przy ok 670 stopniach .Polecam kupić gotowy lut to nie są wielkie koszty.
Odpowiedz
Cześć, zadziory mogą się robić w skutek błędów przy topieniu np. uwięzionych pęcherzyków powietrza, zanieczyszczeń itd. Na pierwszy rzut oka tego nie widać, ale już przy walcowaniu jak najbardziej.
Odpowiedz
Dzięki za pomoc na to nie zwróciłem uwagi. 
Jeżeli chodzi o topnienie to używam borax i tyglu grafitowego. Myślę że jeżeli chodzi o brud to nie ale te pęcherzyki powietrza nie zwróciłem uwagi... 

Dzięki za odpowiedź
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości