Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poszukiwany zamiennik srebra
Cześć, od ponad 2 lat bawię się w robienie biżuterii ze srebra, chciałem zacząć przygodę z robieniem mechanizmów i biżuterii z dużą ilością małych elementów, a do tego potrzebna jest frezarka, niestety nie jestem w stanie zrobić arkusza blachy srebrnej a ich cena w sklepach jest bardzo wysoka.
I tu moje pytanie, jaki jest najlepszy zamiennik srebra do takich prac, wymagania to dostępność blach z tego materiału możliwość lutowania (najlepiej srebro) oraz właściwości fizyczne zbliżone do srebra aby wszystkie narzędzia, wiertła i palniki nadawały się do pracy.

Widziałem, że można kupić blachy miedziane lub mosiężne ale na forum znalazłem także wątek mówiący o alpace i nie wiem czy nie ma jeszcze lepszego stopu.
Odpowiedz
Srebro jest miękkie.
Chyba za miękkie na mechanizmy. Nie wiem, czy np. koła zębate nie będą się odkształcać. Wydaje się, że mosiądz może być już odpowiedniejszy, jeśli nie chcesz używać stali. Blachy mosiężne nie są drogie. (Zresztą srebrna blacha to też koszt kilku złotych za gram, jeśli Twoje biżuterie nie będą ważyć kilogramów, to nie zbankrutujesz na tym)
W ogóle pokaż coś swojego :-)
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości