Tytan - kilka pytań
Tytan - kilka pytań
Witam.
Mam kilka pytań dotyczących tytanu:
1) Gdzie można kupić arkusz blachy tytanu, nadającego się do biżuterii? Znacie może jakieś symbole używane w złotnictwie?
2) Jak to wygląda cenowo.
Pozdrawiam, MG
.
Tutaj kupisz:
http://www.wolften.pl/
Cena, chyba 260 zł za 1 kg.
Najmniejsza ilość jaką możesz u nich kupić, to arkusz metr na metr
.
Przy grubości 1 mm to daje około 1200 złotych. Nie jest to mało, ale dla kogoś kto dużo wytwarza ... , no nie wiem 
TYTAN GRADE 5 (Ti6Al4V GR.5) jest niesamowicie twardy!!! uzyskuję na nim natomiast lepszy połysk, ładniejsze barwy - chyba dzięki dodatkowi aluminium? Łatwiej się też wytrawia. Jest natomiast bardziej kruchy od grade 2 i trudno go giąć - nie dość, że trzeba ogromnej siły do gięcia, to jeszcze duże ryzyko, że pęknie
i nie pamiętam cen dokładnie, ale za każdym razem ta firma wychodziła korzystnie w porównaniu do innych.
Minęło dużo czasu od zadania pytania, ale może komuś będzie potrzebne. Właśnie na stronie firmy wolften są wyszczególnione typy tytanu - podaję linka:
http://www.wolften.pl/produkt.php?k_id=10
Nie wiem jakiego tytanu używają inni, którzy wytwarzają biżuterię tytanową. Ja używam grade 2 i grade 5. Innych nie znam i nie wiem jakie są różnice, ale Pomiędzy 2 a 5 różnica jest ogromna!!!! Dla początkujących polecam z tych dwu rodzajów grade 2, ponieważ jest miększy, łatwiejszy w obróbce ze 100 razy
TYTAN GRADE 5 (Ti6Al4V GR.5) jest niesamowicie twardy!!! uzyskuję na nim natomiast lepszy połysk, ładniejsze barwy - chyba dzięki dodatkowi aluminium? Łatwiej się też wytrawia. Jest natomiast bardziej kruchy od grade 2 i trudno go giąć - nie dość, że trzeba ogromnej siły do gięcia, to jeszcze duże ryzyko, że pęknie
Również zaopatruję się w wolften i bardzo polecam. Kupuję rzadko, bo taki arkusz 1x1 m na dużo starcza
i nie pamiętam cen dokładnie, ale za każdym razem ta firma wychodziła korzystnie w porównaniu do innych.
O ho ho ! Ktoś tu się zna na tytanie ! Jestem pozytywnie zaskoczony !
Skoro już został poruszony temat tytanu, to i ja się wtrącę...
Pytanie do Ciebie Jubiko, bo skoro pracujesz w tytanie to zakładam, że masz sporą na ten temat wiedzę.
Skoro mokume-gane robi się z wielu warstw różnych metariałów, w tym tytanu, to teoretycznie byłbym w stanie zgrzać go ze stalą 1080 np. prawda? Chętnie wytworzyłbym nożyk czy dwa z damastu tytanowego... (celowałbym w grade 5) Nie wiesz jak z hartowaniem?