Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
11-11-2011, 09:54 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-12-2011, 10:40 AM przez Michal.)
Witam
Chciałabym bardzo poznać metodę wytwarzaniem koralików i innych elementów biżuterii tzw. metodą traconego wosku. Czy możecie polecić mi jakieś żródło wiedzy na ten temat.
Pozdr.
Liczba postów: 53
Reputacja:
0
11-12-2011, 08:47 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-12-2011, 08:48 AM przez Melman.)
Pooglądaj sobie trochę filmów na yutubie. W sumie to proste w teorii.
Model z wosku obklejasz gipsem, wypalasz, odlewasz.
Ale to ma być produkcja jednostkowa, czy seryjna? Wtedy trochę urządzeń potrzebujesz.
Tu masz jak to robią w skali przemysłowej:
Reputacja:
0
Nie mogę znaleźć nigdzie informacji z czego robi się model biżuterii (wosk?) , jak tak to jaki?, i jak krok po kroku z woskowego modelu odlać np. koralik
Liczba postów: 730
Liczba wątków: 10
Reputacja:
9
Jeżeli chcesz robić masowo te koraliki to robisz model z metalu, później wsadzasz to w gumę (matryca z gumy do odlewania woskowych modeli), odlewasz w wosku (za pomocą tej gumowej matrycy) x sztuk, robisz z tego choinki, zanosisz do odlewni.
Bez obrazy, ale szczerze, skoro nie masz o tym pojęcia i nie wiesz nawet jak znaleźć o tym info, to czy jest sens w ogóle zaczynać?
Reputacja:
0
11-14-2011, 11:02 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-14-2011, 11:11 PM przez kin75.)
Gdybym miała wiedzę na ten temat, nie zadawałabym tych pytań.
Jestem z zawodu technikiem protetycznym i myślałam że proces odlewania jest podobny: czyli model z wosku - forma z gipsu - wytopienie wosku i odlanie formy z metalu, ale z poprzedniego opisu widzę , że nie jest to to samo.
Myślę jednak , że >>nie święci garnki lepią<< i każdy od czegoś zaczyna.
Reputacja:
0
Problem tkwi w tym, że raz dowiadywałam się że zaczynam od woskowego modelu (tak jak w protetyce i to jest dla mnie jasne , bo w wosku można wymodelować co dusza zapragnie), a innym razem, że muszę mieć metalowy model (i tego nie rozumiem- bo jak można modelować w metalu) - chyba ,że chodzi o to żeby najpierw zrobić model z wosku i potem ten odlew ma służyć jako model z metalu - tak to rozumiem.
Dzięki za linki , na pewno skorzystam.