Lutowanie srebra
Lutowanie srebra
http://allegro.pl/palnik-pl-002ppa-firmy...80255.html
taki rozumiem da radę?
zastanawiałem sie też nad palnikiem propanowo tlenowym bo wyczytalem w paru miejscach że daje dużo większe możliwości regulacji i bardzo nawet mały płomien. Myśle jednak że przy tej wielkości elementach nie będzie żadnego problemu z normalnym palnikiem. Dziękuje za szybką odpowiedz.
Witam.
A ja mam pytanie odnośnie wykończenia łańcuszka typu żmijka. Patrząc na tego typu łańcuszki w ogóle nie widać lutu. Czy to po prostu kwestia bardzo małej ilości użytego drutu, czy jakiejś tajemnej starożtynej techniki?;]
Probowałem parę razy ale póki co bez dokładnego instruktażu chyba się nie obejdzie.
Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki.
Pozdrawiam
PASTA DO LUTOWANIA
Proszę nałożyć trochę pasty a płytkę, podgrzać palnikiem aż się zrobi kulka, nałożyć trochę lutówki na łączone powierzchnie, podgrzać lekko palnikiem i nałożyć kuleczkę z lutu - od razu popłynie.
LUT
Lut robię sam, używam 4 rodzajów lutu + lut w paście. Jak ktoś ma dostęp do palnika, tygla, wlewaka i walcarki, mogę podać przepis.
Zamiast lutówki używam DEGUSSY.
Witaj. Sorry że zawracam Ci głowę lecz czy możesz podać przepis na różne rodzaje lutu srebrnego ? Bardzo bym był Ci wdzięczny. Pozdrawiam
gradowski, kornbloch i zastawniak, w ksiazkach tych mistrzów są przepisy.
odnosnie lutowania, ja mam termeta, sprawdza sie doskonale, kwestia tego ile lutowania masz. jak dziesiatki blach to bierz wiekszy z butlą.
odnosnie lutówek, zalezy co potrzeba, mam lutówke i boraks, zdecydowanie wole lutowac na boraks, fakt że puchnie ale jak siądzi i sie zrobi szkliwo ewentualnie taka ciągnąca sie masa to nie ma szans zebym przesunał płomieniem lutowany element a przy lutoówce czesto tak bywa, kwestia tego o potrzebujesz.
Jako sztyft zaczynałem od palnika pistoletowego (perun, termet) potem dmuchawka i to był najlepszy palnik można nim było błyskawicznie przejść z dużego ognia do małej szpicy. Teraz używam mikro palnika na propan-butan i tlen też jestem z niego zadowolony, nie wyobrażam sobie wrócić teraz do palnika pistoletowego ale dla "lutowaczy" początkujących i nie tylko jest dobrym rozwiązaniem.