STARE TECHNIKI ZŁOTNICZE, REPUSOWANIE I TRYBOWANIE, BIŻUTERIA I SZTUKA UŻYTKOWA
STARE TECHNIKI ZŁOTNICZE, REPUSOWANIE I TRYBOWANIE, BIŻUTERIA I SZTUKA UŻYTKOWA
Ależ ja nic z tą smoła jeszcze nie robiłam ,tylko ją mam w tym słoju bo zapachu nie trawię. Myślę że zacznę z tym workiem piachu ,przecież Tom takie cudo na tym worku zrobił !!!! Mam przepisy na smołę repusarską z forum kowalskiego , kilka takkich jak podajesz. Tylko chyba jak dodam gips i olej lniany to ten zapaszek nie zniknie .Najpierw zrobię te pucyny prostą , zagiętą i tą nie wiem jak nazwać taką obłą.
Sztuka złotnicza w służbie nowoczesnemu dekoratorstwu wnętrz.
http://www.eartheagleforge.com/repousse.html
STRONA CIEKAWEGO TWÓRCY
Leo De Vroomen, złotnik, tutorial ukazujący etapy repusowania bransolety ze złota.
http://devroomen.co.uk/Workshop/Repousee.aspx
1. Możesz wyciąć blaszkę prostokątną lub kwadratową, narysować serduszko, wykuć je, wygładzić blaszkę dookoła konturu a potem wyciąć kształt.
2. Możesz najpierw wyciąć kształt serca z blaszki i potem wykuć (wytłoczyć).
3. Tak czy owak w jednym z ostatnich etapów możesz poprawić kontur pilnikiem potem/lub papierem ściernym na deseczce. I tak otrzymujesz ładne brzegi. Ładne też pod tym względem, że gdy położysz gotowy detal na płaszczyźnie to będzie wyglądał jak odwrócony talerz na stole - krawędź będzie w każdym punkcie dotykać powierzchni płaszczyzny. Chyba lepszy do tego celu będzie pierwszy i trzeci sposób.
Właśnie robię serce na Walentynki. Za dwa. trzy dni pokażę w dziale "Własnoręcznie" i na blogu. Powodzenia, Magda!
Nie mogłam sie doczekać żeby spróbować repusu . Nie mam żadnej jeszcze pucyny ,więc spróbowałam zrobić coś śrubokrętem i kulkami od łożyska. wyszło nieprofesjonalnie , ale wiem już czego się po miedzi można spodziewać . Wstawiam te zdjęcia jako ciekawostkę co można zrobić srubokrętem i kulką.TYlko się nie smiejcie, że to nie repus. Wiem Wiem WIEM!!!!!!! TO NIE PROFESJONALNE ,ale tak mnie korciło żeby spróbować!!!!!
Śmiać się? Nigdy. Tu pochwalić trzeba. Magda, jak na początek to uważam, że wyszło bardzo dobrze. Naprawdę. Widać, że załapałaś o co w tym biega. Ukazałaś kontur, głęboki kontrast . Nawet zakładkę zrobiłaś na tej bransolecie.
Śrubokręt i kulka z łożyska, powiadasz?! A niech mnie. Jestem pod wrażeniem.
Jeśli popracujesz jeszcze nad ślizgiem puncyny czy śrubokręta po powierzchni blachy to zarys konturu będzie wyglądał jeszcze estetyczniej, lepiej. Klep dalej! Będzie ok!
Ja mam zamiar zrobić te pucyny tylko musze skombinować jakieś stalowe pręty. Zobacz ,że zamiesciłam tam zdjęcie takiej linii na miedzi gdzie już jest rOwno i się ślizgało. Pracuję nad tym ,ale okazało się ,że mój pies nienawidzi stukania w duzej ilosci, bardziej niż sąsiedzi , Nie wiem chyba kupię zagłuszacze na uszy bo york ujada strasznie cieniutko i zjadliwie po każdym stuknieciu. To tak na marginesie.